The Immigrant

Genre: Drama | Duur: 2u00 | Release: 27 November 2013 | Land: VS | Regie: James Gray | Cast: Dagmara Dominczyk, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Marion Cotillard

In The Immigrant, dat zich afspeelt in jaren twintig Amerika, vertolkt Marion Cotillard een Poolse immigrante die met haar zus de VS tracht toe te treden. Het ziet ernaar uit dat het tekort aan verblijfplaatsen en de longziekte van haar zus hun poging echter zullen fnuiken, tot een onverwachte weldoener de nodige mensen omkoopt om Ewa toegang tot het land te verschaffen. Zo onschuldig lijken zijn intenties evenwel niet te zijn: de man dwingt haar tot prostitutie totdat ze genoeg geld heeft opgebracht om ook haar zus van Ellis Island te krijgen.

James Grays strenge meditatie op de Amerikaanse droom wordt gestuwd door zijn sterrencast. Cotillard weet de schaamte, beschadigde trots en walging voor haar pooier genuanceerd weer te geven, ondanks de flegmatieke aard van het personage. Haar afgemat voorkomen doet de koele melancholiek van The Immigrant extra van het scherm springen. De meest opmerkzame rol is echter die van de onvatbare Bruno Weiss, niet onverwacht subliem neergezet door klasbak Joaquin Phoenix. De emoties die hij uitlokt schommelen van haat tot meewarigheid, dit vanwege de bruuske veranderingen in gedrag die hij vertoont doorheen de film. Het enige constante lijkt zijn innerlijke kwelling te zijn, die hem in verschillende situaties volstrekt anders en vaak irrationeel doet gedragen.

Al even ambigu is Orlando, gespeeld door Jeremy Renner. Het is nooit duidelijk of zijn personage nu echt de charmante en goedaardige ziel is die hij aan de buitenwereld presenteert, of hij inderdaad andere motieven koestert zoals zijn rivaal Weiss beweert. Een vraag die zelfs op het einde van de film geen antwoord krijgt.

De koelheid en zwaarmoedige sfeer van The Immigrant is wellicht niet aan iedereen besteed, maar voor wie een bedaarde en psychologisch gelaagde personagestudie zoeken: aanrader.

Vik Verplanken Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruno beslist Ewa van zijn grip los te laten, en zorgt ervoor dat haar zus toegang krijgt tot de USA.