The Snowman

Genre: Misdaadthriller | Duur: 1u59 | 2017 | Release: 15 November 2017 | Land: VS, Zweden | Regie: Thomas Alfredson | Cast: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, Toby Jones, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, David Dencik, Jakob Oftebro, James D'Arcy

Zes jaar na het formidabele Tinker Tailor Soldier Spy is er eindelijk een nieuwe film van Tomas Alfredson, die doorbraak met het originele Let the Right One In. Jammer genoeg blijkt de Zweedse regisseur weinig voeling te hebben met deze verfilming van een misdaadthriller van Jo NesbØ.

 

Wat deze prent immers duidelijk mist, is eigenheid en karakter. De Noorse Inspecteur Harry Hole – die in een tiental boeken van NesbØ de hoofdrol speelt  - is een wat stereotiepe agent met een alcoholverslaving, lak aan autoriteit en de verbetenheid van een waakhond, die in een routineus aanvoelende verdwijningszaak betrokken raakt.  

Deze vermissingen leiden tot een onderhoudend kat- en muisspel, waarbij de dader spelletjes lijkt te spelen met de speurders en uiteindelijk het privéleven van de protagonist binnendringt. Niets dat we nog niet eerder gezien hebben  dus, en liefhebbers van Scandinavische crimi zullen zeker meer verwachten. Je ziet de schrijvers ook knoeien met de mate waarin de kijker meer of minder mag weten dan de rechercheurs. 

De plot stevent uiteindelijk wel op een heel banale afwikkeling af, waarbij de povere psychologische uitdieping en makke spanningsopbouw het helemaal opgegeven. De finale is zelfs bespottelijk simplistisch. Maar wie zich doorgaans wel kan vinden in het genre, zal The Snowman best kunnen smaken. Dit is generische cinema, maar het mysterie is degelijk genoeg om meegesleept te raken. 

Alfredson weet wel iets uit de Noorse besneeuwde landschappen te halen, maar The Snowman is finaal gezien een teleurstellend onpersoonlijke en fletse thriller die zeker in tijden van superieure televisiereeksen rond seriemoordenaars en getormenteerde flikken, amper de moeite is.

Onpersoonlijke en makke misdaadthriller die liefhebbers van Scandinavische crimi zeker zal teleurstellen

De fijne cast komt hierbij dan ook niet helemaal tot zijn recht, maar Fassbender heeft gelukkig talent genoeg om Harry Hole nog enigszins tot leven te brengen. Gainsbourg en Ferguson zijn als actrices voldoende karaktervol om het mee boeiend te houden. Ook Val Kilmer maakt zijn opwachting, maar zijn afgetakelde verschijning leidt de kijker af van zijn personage. 

Gezien het verzamelde talent had The Snowman een heerlijk kille, bezwerende thriller kunnen zijn, maar het gebrek aan engagement van alle betrokkenen is stuitend duidelijk, waardoor deze door Martin Scorsese geproduceerde film te weinig indruk nalaat. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dader blijkt de nieuwe vriend van Harry's ex te zijn (Mathias), die Harry persoonlijk viseerde en door een jeugdtrauma vrouwen vermoordt die hij beschouwt als ongeschikte moeders. Of zoiets. In de finale zakt hij simpelweg door het ijs voor hij Harry kan vermoorden.