Denial

Genre: Drama | Duur: 1u49 | 2016 | Release: 1 Januari 2017 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Mick Jackson | Cast: Rachel Weisz, Timothy Spall, Tom Wilkinson, Andrew Scott, Caren Pistorius, Alex Jennings, Harriet Walter

De Amerikaanse historica Deborah Lipstadt belandde eind vorige eeuw in een bizarre rechtstzaak. De Hitlerfanaat David Irving kloeg haar aan wegens smaad omdat ze hem een Holocaustontkenner noemde, wat precies was waarvoor hij bekend stond. Het gevolg was dat Lipstadt en een prestigieus advocatenteam moesten aantonen dat de Holocaust echt gebeurd was. Denial reconstrueert deze ophefmakende zaak. 

 

Deze Britse productie doet vooraf al wat belegen aan maar verrassend genoeg is dit een solide en vaardig verteld, klassiek drama waarin een aantal fijne acteurs er voor zorgen dat het drama echt werkt. Rachel Weisz doet het niet slecht maar is in feite miscast: Lipstadt was een Amerikaanse vijftiger, Weisz een véél jongere Britse. In enkele scènes moet Lipstadt zich manifesteren als een kordate Amerikaanse met een zekere aplomb en daar kunnen we ons toch wel wat geschiktere actrices bij voorstellen. Spall en Wilkinson zetten als vanouds onberispelijke vertolkingen neer. 

Degelijk en fijn vertolkt drama over een ophefmakende rechtszaak

Denial focust in even grote mate op de gerechtelijke procedures als op de emotionele beleving van de betrokkenen. De film heeft het, net als de rechtszaak, niet nodig elk aspect van de Holocaust in de plot te verwerken en dat maakt de prent meer dan verteerbaar. De in Auschwitz gefilmde scènes zijn passend ingetogen. 

Liefhebbers van degelijke drama's en het betere Britse acteerwerk zullen met Denial aan hun trekkken komen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lipstadt wint de rechtszaak.