Jeanne du Barry

Genre: Historisch drama | Duur: 1u53 | 2023 | Release: 17 Mei 2023 | Land: Frankrijk | Regie: Maïwenn | Cast: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, India Hair, Pascal Greggory, Diego Le Fur, Capucine Valmary, Pauline Pollman, Robin Renucci

Van de Franse actrice en filmmaakster Maïwenn hebben we al enkele stevige films gezien, zoals Polisse, Mon Roi en ADN. Met Jeanne du Barry levert ze haar meest prominente film af tot op heden, maar thematisch gezien houdt de cineaste het toch wat bescheiden.

In deze onderhoudende historische prent maken we kennis met Jeanne, die halfweg de 18e eeuw lichaam en charme uitspeelt om in de gunst te komen van rijke edellieden. Haar ambitie is echter in het blikveld van de koning te komen. Maar is Versailles klaar voor de branie van de zelfzekere Jeanne?

Maïwenn weet de kijker te amuseren met een verhullende blik achter de schermen van het paleis. Tot een echte plotuitwerking komt het eigenlijk niet echt en de personages worden beperkt uitgediept, maar Jeanne du Barry blijft boeien. Hoewel we van de cineaste meer focus gewend zijn, heeft ze haar verhaal in de hand en bewijst ze zich ook op visueel vlak. Liefhebbers van historische films kunnen smullen van de prachtige beelden. 

Lichtvoetig maar onderhoudend historisch drama

Met de casting van Johnny Depp verzekerde Maïwenn zich van enige aandacht. Dat er hier en daar van een comeback gesproken wordt, is overdreven, maar het is wel de eerste voorname vertolking van Depp sinds het spraakmakende proces tegen zijn ex Amber Heard en het schrappen van zijn rol in Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Hij komt vlot weg in het Frans maar krijgt dan ook niet opmerkelijk veel tekst. 

Het ietwat te lichtvoetige Jeanne du Barry is finaal lang niet zo prestigieus als het lijkt, maar mag gerust een publiek vinden. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien