Monkey Man

Genre: Actie | Duur: 2u01 | 2024 | Release: 3 April 2024 | Land: VS, Indië | Regie: Dev Patel | Cast: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Sikandar Kher, Sobhita Dhulipala, Ashwini Kalsekar, Vipin Sharma

Het kostte wat tijd en moeite maar acteur Dev Patel is er in geslaagd als regisseur te debuteren - met dank aan Jordan Peele om de film een boost te geven. Monkey Man is een doorleefde, meeslepende en gruwelijke geweldfilm die getuigt van passie voor het vak. 

In de krottenwijken van Mumbai is het leven een keiharde strijd. We kennen de missie niet van de wat schlemielige protagonist die zich verkleed als aap in elkaar laat slaan voor de kost, maar hij zet alles op alles om aan het werk te geraken in een exclusieve club. Zijn motief wordt al snel duidelijk: wraak. 

Een orgie van emotioneel geladen geweld

Op wie en waarom, dat wordt geleidelijk aan blootgegeven. In tegenstelling tot bv. John Wick - waar de film al snel naar verwijst om de vergelijking te slim af te zijn - ervaren we wel de urgentie, zelfs de noodzaak van de vergelding. In Monkey Man wordt de hele onderneming in een veel meer emotioneel geladen context gegoten, waarmee Patel zelfs een boekje lijkt te willen open doen over de afschuwelijke wantoestanden in de Indische maatschappij. Corruptie, politiegeweld, discriminatie en onderdrukking zijn er diep doorgedrongen. Het hoofdpersonage wil meer dan enkel een persoonlijke afrekening doen. Patel zet zijn droeve oogopslag effectief in op dat verhaal voelbaar te maken. 

De gejaagdheid en vastberadenheid waarmee de naamloze hoofdfiguur zijn plan uitvoert - gebaseerd op de legende van de hindoegod Hanuman. - en de symboliek van zijn actie, zorgen voor een grote betrokkenheid van de kijker. Met spanning en medeleven zie je hem klappen geven én krijgen. De aapman krijgt er flink van langs - wat een verbluffende fysieke prestatie van Patel - maar elke nederlaag maakt hem ook sterker. De gevechten en actiescènes in het algemeen zijn veel bondiger en ook een stuk bloederiger dan wat we in het genre vaak zien - fijn zo! Monkey Man is weliswaar niet voor gevoelige kijkers. Patel laat messen huid doorklieven, vuisten keihard aankomen, wonden gutsen.

Dit zet hij allemaal met veel allure in beeld. Niet echt ingetoomd, iets te gretig misschien, maar wel met effect. Patel had geen enorm budget maar laat zijn film er elk moment opwindend uitzien. Als kijker kijk je al dan niet grijnzend, verontwaardigd, hoopvol of in spanning mee.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien