Crouching Tiger, Hidden Dragon

Genre: Episch / fantasy / actie | Duur: 2u00 | Release: 1 November 2000 | Land: | Regie: Ang Lee | Cast: Yun-Fat Show, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang

Nu! Zeg al uw afspraken af, keil die GSM in de prullenbak en ga als een zombie de ene prachtfilm na de andere te bekijken. 'Dancer in the Dark', 'In the mood for Love', 'O Brother, where art thou', 'De wereld van Sofie', 'The Cell'...pareltjes waar u nog jaren over napraat. 'Crouching Tiger/Hidden Dragon' is helemaal een tour de force. Regisseur Ang Lee combineerde kungfu actieballetten met een mythisch China uit de 19e eeuw. Peter Pan meets The Matrix op de toppen van de bomen in een absolute prachtfilm.China, 19e eeuw. Aan het hof van de mandarijn steelt een gemaskerde diens zwaard. Yu Shu Lien, een zwaardvechtster staat verstelt: de ninja scheert over daken, tart alle wetten van de zwaartekracht...net als zij. Samen met haar vroegere verloofde Li Mu Bai komt ze al snel achter de identiteit van de dader.Jen is een jonge vrouw die op het punt van een gedwongen huwelijk met de gouverneur staat. Als klein meisje stal ze samen met een tovenares het Groene Boek, zowat de bijbel van alle kungfu-strijders in China. Het Groene Boek beschrijft haarfijn hoe je toverkracht kan aanwenden in een gevecht.

Yu Shu Lien en Li Mu Bai krijgen medelijden met de onvolwassen Jen. De eigenwijze kleptomane is vooral ongelukkig: haar echte liefde zwerft ergens als dief in de woestijn rond. Vooral Li Mu Bai zou graag haar leermeester willen zijn, wil haar vechtkunsten tot ongekende hoogtes tillen. Zal de koppige Jen het zwaard teruggeven? Of vecht ze tot het bittere einde?Yep, we weten het. Dit klinkt als een ouderwetse avonturenfilm. Vanaf de eerste minuut zit je heerlijk onderuitgezakt, ondergedompeld in een magisch universum dat zo lijkt weggeplukt uit 'sprookjes van 1001 nachten'. Regisseur Ang Lee ('Sense and Sensibility', 'Eat Drink, Man Woman') wisselt de spanning subtiel af met ongefilterde poezie en milde humor. En de actiescènes, wil u weten? Grandioos. Alleen zagen we de luchtballetten al eerder in 'The Matrix'.So what? 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' is magistraal ouderwets, zuigt je als drijfzand mee in zijn universum. Na afloop kregen we zelfs zin onze oude strips van De Rode Ridder te herlezen...

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neen hoor. Jen weigert het aanbod van Li Mu Bai. Die laatste sterft zelfs, mede door Jens schuld. Uiteindelijk ziet Jen, op een mythische groene berg, haar vroeger lief terug. Happy End? Nauwelijks. Kapot van wroeging, springt ze de berg af.