Deux Ans Après

Genre: Documentaire | Duur: 1u04 | Release: 8 Januari 2003 | Land: | Regie: Agnès Varda | Cast: Agnès Varda

Les glaneurs et la glaneuse kreeg in 2001 van de verzamelde Belgische filmkritiek de tweede of derde plaats in hun top tien lijstje van dat jaar. Terecht. Zelden zo'n krachtige combinatie van een filmisch testament met een humane docu over 'arenlezers' gezien. In Deux ans après blikt Agnès Varda nog eens terug naar reacties op en protagonisten uit haar documentaire. Inclusief haarzelf, dat spreekt.

Want 'The gleaners and I' -in Azië uitgebracht met als ondertitel 'Agnès se promène avec sa caméra'- was deels een niet-jankerig mijmeren over het ouder worden van de in Brussel geboren Varda, ook wel de 'grootmoeder van de Nouvelle Vague' genoemd. Dat de film met de hartvormige patat als icoon tot in de verste uithoeken van de wereld werd geapprecieerd, blijkt uit de receptie erop zoals we ze hier te zien krijgen: Varda kreeg tonnen brieven, tonnen hartvormige groenten, tonnen uitnodigingen om 'glaneurs' te gaan bezoeken.

Nieuwe glaneurs bezoeken deed Varda. En ze herbezocht enkele van de glaneurs uit haar 2001-docu. We zien 'Ceux des caravanes' opnieuw, we zien de Franse hiphoppers die hun 'rap de récup' in de studio opnemen. We zien hoe Varda haar spijt gaat betuigen bij de wijnbouwer-psychoanalyst, omdat ze in de eerste versie (waar ze bij de man terechtkwam door zijn wijnbouwer-status) niet eens had bedacht dat ook psychoanalyse een soort arenlezen is. We zien hoe de kunstwerken die ze in Les glaneurs et la glaneuse vanonder het stof haalde, ondertussen weer een mooi plekje in prestigeuze musea hebben gekregen. Hoe de Aziatische goeroe-like achterbuurtbewoner ondertussen is overleden, maar ook hoe de absoluut halfdode alcoholici ondertussen een iets menswaardiger bestaan hebben verkregen.

Hartverwarmende terugblik op Les glaneurs et la glaneuse.

We zien Varda ook zelf weer meer dan genoeg in beeld. Stoort dat? Neen, dat stoort onzes inziens niet. Ze geeft hartverwarmend commentaar bij de keuzes die ze maakte, bij het filmvak en bij het bestaan. En dan stoort dat dus niet. Deux ans après is een absolute grootscherm-must voor wie Les glaneurs et la glaneuse heeft gezien. En er dus fan van was. Voor al de rest: we hebben de DVD met béide documentaires erop, al in bepaalde Brusselse videotheken zien liggen. Sst.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varda eindigt met beelden van de Parijse anti-Le Pen betoging in mei 2002. En dan volgt er nog een kleine coda.