El Alamein

Genre: Drama / Oorlogsfilm | Duur: 1u57 | Release: 6 Juli 2004 | Land: Italië | Regie: Enzo Monteleone | Cast: Pierfrancesco Favino, Paolo Briguglia

Egypte, oktober 1942. Een idealistische, Italiaanse student meldt zich vrijwillig aan als soldaat bij de Italiaanse divisie in Egypte. Vrij snel wordt onze jonge knaap in wanhoop en radeloosheid ondergedompeld. Er is een schrijnend tekort aan voedsel en water, de schroeiende hitte werkt verlammend en besmettelijke ziektes wachten rustig hun prooi af. Dit psychologisch oorlogsdrama heeft de impact van een sluw roofdier, eindeloos afwachtend wanneer het kan toeslaan. Oorlogsobsessie, krankzinnigheid en vervreemding van de realiteit zijn de ware vijanden. Of zoals één van de personages het mooi verwoordt: ?Fear no longer exists, because life no longer exists?. Ondanks de prachtige score kon dit drama ons niet helemaal bekoren. De personages zien er niet fysiek afgetakeld uit, de wanhoop is zichtbaar maar niet voelbaar en er wordt te weinig achtergrondinformatie gegeven. Het totale gebrek aan informatie zou anderzijds ook een extra verbeelding kunnen zijn van de vervreemding waarin de Italiaanse soldaten zich bevinden. Helaas is de aanschaf van de filmmuziek wellicht een verstandiger keuze dan het bekijken van de film zelf.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien