The Man Who Wasn't There

Genre: Coeniaans drama | Duur: 1u56 | Release: 5 December 2001 | Land: | Regie: Joel Coen | Cast: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Michael Badalucco

The Coen brothers (Joel & Ethan) maken keigoede films, dat weet ondertussen iedereen wel : Blood Simple, The Big Lebowski, Fargo, Barton Fink,... stuk voor stuk zijn het pareltjes die bewijzen dat de Amerikaanse Independent cinema wel degelijk een alternatief biedt voor Hollywood. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen bij deze - opnieuw totaal anders dan anders - prent.Het verhaal is vreselijk simpel : het gaat over een kappersassistent die niet tevreden is met het zeer saaie leventje dat hij leidt. Hij weet echter niet op welke manier hier verandering in te brengen. Totdat hij ontdekt dat zijn vrouw vreemdgaat met een succesvolle winkeleigenaar, wanneer dan toevallig iemand zijn haar laat knippen die het heeft over een zeer interessante zakendeal weet Ed Crane wat hem te doen staat. Hij chanteert de winkeleigenaar en steekt het verkregen geld in de businessdeal. En vanaf dan loopt alles mis.Eigenlijk gebeurt er niet zo veel in de film en dat is net zo zalig. De innemende traagheid van de scenes, de absolute natuurlijke coolheid (of eerder koel-heid) en rust van Ed Crane en vooral de prachtige beelden. De Coen brothers hebben alles eerst in kleur gefilmd en nadien op hoge resolutie zwart-wit film overgebracht, resultaat zijn uiterst heldere, prachtige beelden. Doordat de nieuwe pelliculetechniek erin slaagt vier maal hogere resolutie te bekomen krijg je echt de indruk dat je je midden in een perfecte afgelijnde zwart-wit droomwereld bevindt waar alles net iets te surrealistisch voorloopt om echt te zijn.Terwijl de montage sterk doet denken aan het Russisch constructivisme geeft de vertelstijl een jaren '40 indruk. Het idee voor de film is trouwens bij de broertjes opgekomen toen ze in 1994 The Hudsucker Proxy aan het filmen waren. Toevallig zagen ze in een kapperszaak een poster met de verschillende kapsels van de jaren '40 hangen. Zo groeide het idee om een film te brengen over de man die deze kapsels knipt. Door omstandigheden duurde het 6 jaar voor er aan dit verhaal begonnen kon worden.Maar who cares, deze film die misschien - qua traagheid en spanning - misschien nog het best doet denken aan Blood Simple, bewijst opnieuw het artistiek genie van de broertjes, één van de allermooiste films van het jaar. KIJKEN !

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn bedrog wordt ontdekt.