Series 7: The Contenders

Genre: Thriller | Duur: 1u27 | 2001 | Release: 1 Januari 2001 | Land: | Regie: Daniel Minahan | Cast: Brooke Smith, Glenn Fitzgerald, Marylouise Burke

De inspiratie voor deze amusante satire haalde regisseur Daniel Minahan uit het feit dat de grenzen van reality-tv steeds verder worden gelegd. Zes onschuldige inwoners van een klein Amerikaans stadje worden, zelfs tegen hun wil, geselecteerd om deel te nemen aan een gruwelijke TV-show.

De bedoeling van The Contenders is al je tegenstanders te vermoorden zodat je als enige overlevende de hoofdprijs van enkele miljoenen wegkaapt. De hoogzwangere Dawn heeft al twee keer eerder gewonnen en zet alles op alles om haar nieuwe tegenspelers ook deze keer meedogenloos neer te knallen. Ze moet het opnemen tegen een 16-jarig meisje wiens ouders haar wapenadvies geven, een gepensioneerde man, een gelovige verpleegster , een zenuwachtige crimineel en een kankerpatiënt. En bij die laatste wringt nu net het schoentje, want Dawn was ooit smoorverliefd op deze man, en kan het niet over haar hart krijgen hem te doden. Maar het reglement van het programma is streng.

De film is opgebouwd als drie afleveringen van een TV-programma, inclusief vooruitblik naar de volgende aflevering en onderbrekingen voor reclame Elke kandidaat wordt gevolgd door een cameraploeg, en dus lijkt dit allemaal zeer echt. De moeder van het tienermeisje barst wel in huilen uit als ze hoort dat haar dochter geselecteerd is, maar verder staat geen mens stil bij de gruwel van dat het idee dat men nu letterlijk zijn medespelers uitschakelt in een spel.

Net als bij de echte reality-tv-spelletjes, worden het geweld en de gevoelens van de kandidaten onverholen in beeld gebracht, zonder enige bekommernis om de mensen achter de kandidaten, met enkel kijkcijfers en sensatie in het achterhoofd. Je vergeet bij momenten bijna dat dit fictie is, en dus is de regisseur uitstekend geslaagd in zijn opzet: De vervlakking van televisie, het banaliseren van levensbelangrijke zaken, en het inspelen op de sensatiedrang van de kijker aanklagen.

Series 7 is echter even hilarisch als schokkend, en is dus een piekfijne satire geworden! In België zal deze film niet in de bioscoop te zien zijn, maar rechtstreeks op video uitgebracht worden.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien