She Said

Genre: Drama | Duur: 2u09 | 2022 | Release: 23 November 2022 | Land: VS | Regie: Maria Schrader | Cast: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Jennifer Ehle, André Braugher, Samantha Morton, Ashley Judd

Deze reconstructie van de blootlegging van het machtsmisbruik van Harvey Weinstein komt op het eerste zicht wat zakelijk en weinig opwindend over maar het onderzoek van een New York Times-ploeg blijkt toch voor een meeslepend stukje cinema te zorgen.

Het zijn de jonge journalistes Megan Twohey en Jodi Kantor die zich vastbijten in de zaak, na de getuigenis van actrice Rose McGowan. Hun speurtocht leidt naar actrices en medewerksters van Miramax die de teneur en het seksueel misbruik van brulboei Harvey Weinstein hebben moeten ondergaan. Hun carrières zijn nadien gedwarsboomd en sommigen van hen hebben misschien niets meer te verliezen. Maar zijn ze bereid naar voor te komen als slachtoffer? De voornaamste getuigen zijn dan nog eens gebonden aan een zwijgcontract en kunnen enkel hints geven. Op de redactie wordt intussen gezwoegd om er een sterke zaak van te maken. 

De film stelt de twee protagonistes mooi ten dienste van de zaak. We krijgen zicht op hun persoonlijke leven maar She Said draait minder om de onderzoeksters zelf dan om de zaak in zijn geheel. Ieder personage blijkt in functie te staan van de ondergang van Weinstein. Je volgt als kijker geboeid mee, ook al bestaat de film in se maar uit een opeenvolging van getuigenissen en kent de research weinig noemenswaardige hindernissen. Een echte dossierthriller valt She Said dus niet te noemen, maar als een historisch document dat zeer geloofwaardig het relaas brengt dat de #metoo-beweging in gang zette, heeft deze prent zeker zijn waarde. 

Een verrassend meeslepende reconstructie van de zaak die de #metoo-beweging in gang zette.

De sterke acteerprestaties verhogen het kijkplezier. Carey Mulligan is een vakvrouw, Zoe Kazan houdt het mooi ingetogen. Het doet ook deugd Patricia Clarkson en Samantha Morton nog eens terug te zien. Twee topactrices die wat naar de achtergrond leken te verdwijnen en hier mooi hun aandeel krijgen. Regisseur Maria Schrader (Ich bin dein Mensch, Unorthodox) drukt bescheiden haar stempel maar lijkt te weten waar ze mee bezig was. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien