Ich bin dein Mensch

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u48 | 2021 | Release: 29 Juni 2022 | Land: Duitsland | Regie: Maria Schrader | Cast: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller

Wat zich lijkt aan te dienen als een lollige komedie waarin een wetenschapster een robot als partner krijgt toegewezen, ontvouwt zich doorheen een reeks steeds meer gegronde scènes tot een mooie mijmering over hoe verlangen ons menselijk maakt. Ich bin dein Mensch werpt de lolligheid dus geleidelijk aan van zich af tot een semi-filosofische vertelling overblijft over geluk en het single zijn. 

Hoewel de opzet doet denken aan de excellente serie Real Humans, waarin eveneens uitermate menselijke humanoïden als gezelschap worden ingeschakeld, laat deze Duitse prent de praktische beschouwingen na een tijdje achter zich om de vraag te stellen of ons geluk mee bepaald mag worden door wetenschap en of het echt zo erg is als menselijke interactie gestuurd wordt door een verfijnd systeem. Dan Stevens heeft de perfecte kop om de al te cleane, geborstelde Tom te spelen en hij doet dat in zijn beste Duits. Maren Eggert is uitstekend gecast als de al dan niet vrijwillige single die nog niet aanvaarding toe is. 

Fijne bitterzoete komedie over het sturen van geluk

Cineaste Maria Schrader mocht intussen ook de flink gelauwerde miniserie Unorthodox op haar naam zetten en zal haar carrière verder zetten in Hollywood. Ich bin dein Mensch is afgelijnd vertier waar ook iets inzit, dus als ze ook met haar Amerikaanse producties kan bewerkstelligen, zal je ons niet horen klagen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien