El Bola

Genre: Drama | Duur: 1u28 | 2000 | Release: 5 Maart 2003 | Land: Spanje | Regie: Achero Mañas | Cast: Alberto Jiménez, Pablo Galán, Juan José Ballesta

Dit Spaanse drama vertelt een universeel verhaal. De 13-jarige Alfredo is nieuw op school en raakt bevriend met Pablo. Die wordt thuis vreselijk mishandeld, maar wil daarover niets kwijt. Hij vindt nestwarmte bij Alfredo's progressieve familie. Wanneer zij langzaam aan te weten komen, wat er met Pablo aan de hand is, besluiten ze er iets aan te doen. Maar ze zouden wel eens te laat kunnen zijn.

 

Dit pakkende relaas over kindermishandeling is hard maar realistisch. De regisseur pakt het uitstekend aan. Het gedrag van Pablo's vader is niet van bij het begin duidelijk, en zo hou je de aandacht van een publiek vast. De mishandelingen komen eigenlijk nauwelijks aan bod, en het is dan ook een hele kunst de kijker te beroeren, enkel door het gedrag van het jongetje. De film beschikt daar dan ook over zijn grootste troef. De jongens die Pablo en Alfredo spelen, bezitten een zelden geziene naturel en weten je met hun charme in hun ban te houden.

Een evenwichtige, maar oprechte film over kindermishandeling.

Dat hoog oplopende dramatiek werd vermeden, en de vertelstijl en het gebruik van muziek, maken van El Bola (='balletje', de bijnaam van Pablo) een evenwichtige, maar oprechte film, die je een krop in de keel bezorgd waar je je niet voor hoeft te schamen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien