Spider-Man

Genre: SF/Actie | Duur: 2u01 | Release: 26 Juni 2002 | Land: VS | Regie: Sam Raimi | Cast: Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson

Zo'n goede 40 jaar geleden, augustus 1962, verscheen de eerste Spider-Man in het stripblad Amazing Fantasy. Het concept van de teruggetrokken, average guy die onnoemelijk saai lijkt maar het eigenlijk niet is, sloeg blijkbaar aan. Zij die dit eerste nummer nog in zijn originele cellofaan verpakking bezitten kunnen dit ongetwijfeld bevestigen en het feit dat de stripreeks het na vier decennia nog steeds zeer goed laat dit vermoeden eveneens bevestigen.En dan nu.. de film. Zo'n 139 miljoen dollar kreeg Sam Raimi, voorheen voornamelijk bekend van het gore (maar uiterst komische) Evil Dead, Darkman, A Simple Plan en het recente The Gift). Doe daar nog een zeer verdienstelijke acteur bij zoals Willem Dafoe en alles zal geheid gesmeerd lopen... toch ?Misschien toch eerst even het verhaal voor de spinonwetenden.. Peter Parker, is een vrij sullige, teruggetrokken maar wel intelligente student, hopeloos verliefd op zijn buurmeisje. Op een dag, tijdens een bezoekje aan vakoverschrijdende eindtermen-verantwoord museum wordt hij gebeten door een spin. Niet een gewone spin natuurlijk, wel één die genetisch gemanipuleerd is zo dat hij de topeigenschappen bezit van tien soorten. Een superspin, zeg maar. Vanzelfsprekend zullen deze eigenschappen ook op de gebetene overgaan en Peter wordt stilaan de krachtpatser die tegen de muur kan plakken en we inmiddels allemaal al kennen.

Iedere held heeft zijn vijand nodig en gelukkig heeft Spider-Man zijn Green Goblin (Willem Dafoe) - eigenlijk de vader van zijn beste vriend - om tegen te strijden.Nu goed, het zal niet de eerste keer zijn dat u van spinnenmans gehoord heeft, al was het maar omdat de marketingafdeling van Columbia Tristar goed zijn werk heeft gedaan.. Dus u weet al lang dat hij muren kan opklimmen, spinnenwebben kan schieten (niet via een apparaatje overigens, maar gewoon uit zijn hand) of infrarood kan zien.. Belangrijker is.. hoe goed is de film geworden.Een voordeel van je recensie iets later te schrijven dan de meeste anderen is dat je de kritieken van je collegae eerst even kan toetsen met je eigen ideeën. En wat blijkt.. ik verschil blijkbaar sterk van mening met de Belgische filmcritici die de film bijna unaniem de hemel inprijzen.

Slecht is de film niet, en ik weet tóch dat u hem zal kijken en -wees gerust- de 5.5 euro zal ook niet weggegooid zijn. Maar memorabel is de film zeker niet.Om te beginnen is er het toch wel te lange eerste deel. Hoewel opgehemeld door de collega's gaat me nu toch niemand wijsmaken dat je naar Spider-Man gaat kijken om een studentje sullig zien te wezen, laat staan om dat obligatoire liefdesverhaal te moeten slikken. En dan het acteerwerk.. sommigen vonden het blijkbaar geniaal dat Dafoe erin slaagt in een scène twee verschillende personages weer te geven.. Ik noem dat eerder overacting en totaal ongeloofwaardig.Het echte probleem ligt dan ook bij het verhaal. Ok, Raimi heeft geprobeerd zo dicht mogelijk bij de strips te blijven (anders zou hij afgekraakt worden door de fans), maar dat zorgt er wel voor dat het verhaal zo.. gedateerd is. En ik weet het.. Spider-Man wás wel origineel en vernieuwend, maar dat is inmiddels al wel 40 jaar geleden. Ondertussen hebben we al massa's films gezien waar de underdog eigenlijk de held is en de superslechterik in het echte leven een goede vriend. Trouwens heel het concept van superhelden en dito slechteriken.. tja.. het heeft in het beste geval iets 'retro'.Daarbij is de regie van Sam Raimi helemaal niet zo speciaal en verre van vernieuwend. De scène waar Spider-Man tegen het plafond geplakt zich verstopt en zich bijna verraadt door één druppel bloed.. Allez vooruit, dat hebben we toch al wel gezien zeker, al was het maar in Mission Impossible.Al bij al is de film zonder twijfel entertainend, zeker het stuk waarin Spider-Man eindelijk Spider-Man is. Maar de te trage inleiding, het gedateerde verhaal en de weinig geïnspireerde regie maken deze film helemaal geen topfilm.Lees ook: Spiderman2

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien