The Insider

Genre: Thriller | Duur: 2u40 | Release: 15 Maart 2000 | Land: | Regie: Michael Mann | Cast: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Debi Mazar, Philip Baker Hall

Amerika staat sinds enkele dagen weer in rep en roer. De grote filmbonzen kunnen zich immers vergeilen op het Oscarscorebord. Deze jaarlijkse happening is steeds een waardemeter voor de majors. Genomineerd worden voor een Oscar is tegenwoordig een zeer sterk marketingtool. Waarover de film nu juist gaat, dat speelt niet echt meer een rol. Hoeveel Oscarnominaties een film op zijn palmares schrijft des te meer. Als we deze logica respecteren dan komt The Insider er zeer sterk uit. Dat zijn echter de meningen van de big bosses.

The Insider is, buiten heel dat bullshitgedoe over enkele met goud omrande beeldjes, een film die u niet mag missen. De talrijke Oscarsgenomineerden die deze prent hebben mogelijk gemaakt hebben nog maar eens bewezen dat ze tot te top van hun branche behoren. De regisseur die dit meesterstukje in elkaar puzzelde is niemand minder dan Michael Mann. Deze zeer sterke en uiterst ervaren director bracht ons reeds de sublieme gangsterpic Heat, met een prachtige cinematografie en een onevenaarbare sfeerschepping. Mann is bovendien een meester van het detail.

Vooral in Heat, maar zeker ook in The Insider heeft het kleinste detail een uiterst grote betekenis. Michael Mann kon bovendien rekenen op een droomcast voor zijn Heatproduktie (Robert DeNiro, Al Pacino en Val Kilmer) en ook voor The Insider maakte Mann gebruik van de beste acteurs in Hollywood. Voor de tweede maal is er een samenwerking met de steeds diep-in-zijn-rol-kruipende Pacino, die zonder enige moeite een sterke vertolking ten beste geeft. Pacino, die reeds 8 keer ( ! !) genomineerd werd voor een Oscar (slechts 1 keer een Oscar gewonnen voor zijn rol als Lt. Frank Slade in Scent of a Woman), kan zich weer eens uitleven als Lowell Bergman, een onderzoeksjournalist voor het megasuccesvolle '60 Minutes'. Deze jachtige persoon die steeds uit is op de nieuwste scoop zoekt continu naar getuigen voor grensverleggende en controversiële interviews.

Wanneer een anonieme persoon contact met hem opneemt betekent dit dé ommekeer in z'n leven. Deze persoon is Jeffrey Wigand, vertolkt door de sublieme Russell Crowe. Voor de meesten is deze Crowe, geboren in Nieuw-Zeeland en opgegroeid in Australië, vooral beter bekend als Bud White uit het uitstekende en met Oscars overladen L.A. Confidential. Toen waren we reeds overtuigd van zijn capaciteiten, maar met deze film slaat hij ons werkelijk met verstomming. In ware Raging Bull-stijl kwam deze Aussie zomaar eventjes enkele tientallen kilo's bij en liet hij z'n haar kleuren.

Het resultaat is een realistische en beklijvende representatie van een man die eens alles had en plots niets meer. Crowe slaagt erin om op een overtuigende en emotionele manier vorm te geven aan zijn personage.

Hij speelt de rol van het voormalige hoofd van de Research & Development-afdeling van Brown & Williamson. Deze topwetenschapper krijgt echter de bons en ziet zich genoodzaakt (omwille van z'n vrouw en dochtertje) om les te gaan geven in een school. Wigand heeft bovendien een document getekend waarin hij verklaart dat hij niets zal openbaren dat Brown & Williamson in een slecht daglicht plaatst. Wanneer dat bedrijf Wigand's familie en toekomst bedreigt besluit de diep-in-de-put-zittende Wigand om zich te outen. Hij roept de hulp in van Bergman en gaat ermee akkoord om op te treden als whistleblower en te verschijnen in het megapopulaire 60 Minutes. Maar dat is buiten de advocaten van Brown & Williamson gerekend en de desbetreffende televisiezender.

Deze film, die gebaseerd is op het artikel 'The Man Who Knew Too Much' dat verscheen in Vanity Fair, handelt over de tabaksindustrie die zomaar eventjes 246 miljard dollar moest ophoesten als gevolg van de rechtzaak die de staat Mississippi en 49 andere staten hadden ingediend tegen de nicotinebaronnen.

Voor de fans onder jullie : The Insider is een serieuze kandidaat om enkele Oscars te veroveren op de 2000-editie. Deze prent maakt kans in de volgende categorieën : Best Picture, Best Director, Best Actor, Best Screenplay (Adaptatie), Best Cinematography en Best Sound.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: De evenementen die in deze film gedramatiseerd werden, representeert de rechtzaak die Mississippi en 49 andere staten hebben ingediend tegen de tabaksindustrie. In 1998 werd deze rechtzaak beëindigd met een schadevergoeding van 246 miljard dollar te betalen door de tabaksindustrie. De bronnen van de doodsbedreigingen tegen Wigand werden nooit opgehelderd en niemand werd veroordeeld. In 1996 werd Wigand, Teacher of the Year in Kentucky en hij woont momenteel in South Carolina. Lowell Bergman is een correspondent voor Frontline (PBS) en geeft journalistiek aan de University of California, Berkeley.