Curse of the Golden Flower

Genre: Wuxia-epos | Duur: 1u54 | Release: 11 April 2007 | Land: China, Hong Kong | Regie: Yimou Zhang | Cast: Gong Li, Jay Chou, Chow Yun-Fat

De nieuwe Zhang Yimou vertelt het verhaal van een keizerlijk gezin tijdens de Tang-dynastie. Liefdeloze huwelijken, incestueuze relaties, moordpogingen, affaires met dienstmeisjes en interne coups? Kortom: alles wat al niet eens in de beste keizerlijke huishoudens voorkomt. De film is gebaseerd op Thunderstorm, een dramastuk van Cao Yu over een rijke zakenman met een chaotisch gezinsleven. Yimou switchte echter de oorspronkelijke jaren dertig-context voor de 9e eeuw.De decors en kostuums waarin de keizerlijke familieleden ronddwalen zijn oogverblindend, costume designer Yee Chung Man werd terecht genomineerd voor een Oscar. Goud is de belangrijkste toon gezien het gebeuren zich afspeelt in de voorloop tot het feest van de gele chrysant. Voor deze keizerlijke hoogdag wordt het gehele voorhof van het paleis belegd met een tapijt van tienduizenden gele bloemen (dat later besmeurd zal worden met rode strepen bloed). Het paleis zelf zindert in evenveel kleurenpracht, met schitterende glasmozaïeken en gekleurde tegels, en een eindeloze trap overtrokken met een decoratief geweven tapijt.Deze uitgekiende kleurpaletten vol symboliek zijn een van Zhang Yimou's grootste kwaliteiten als cineast (zie Raise the Red Lantern, Hero en House of the Flying Daggers). En wederom toont hij zich weer als een meesterchoreograaf die wervelende wuxia-actie en panoramische beelden van strijdende mensenmassa?s tot verbluffend mooie tableaux vivants omtovert. Visueel prachtig is Curse of the Golden Flower alleszins. Emotioneel gezien voelt hij daarentegen net als zijn voorganger House of the Flying Daggers een beetje leeg aan. Ondanks de sterk gereduceerde narratieve complexiteit en hoewel Gong Li zoals steeds schitterend is, blijven de personages en hun interne tegenstrijdigheden eerder oppervlakkig. Ze lopen dan ook wat verloren in de visuele overdaad van hun gewaden en omgeving. Het gevaar voor maniërisme dreigt, maar voor de liefhebbers van Yimou's epische wuxia-spektakels is Curse of the Golden Flower een waardige opvolger.

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien