Youth

Genre: Drama | Duur: 1u45 | Release: 1 Januari 2004 | Land: Spanje | Regie: | Cast: Roger Coma, Aina Clotet, Pau Roca, Oriol Vila

In dit Spaanse drieluik volgen we drie gewone jongeren, elk met een heel ander leven. Alledrie belanden ze in een situatie waarin ze de controle verliezen over hun lot. Jordi is een 25-jarige strever, die op zijn nieuwe baan al meteen in de problemen belandt. Hij speelt op de beurs met het geld van een rijke klant en dreigt een gigantisch bedrag te verliezen. Pikant detail: de klant is zijn grootvader, en het geld is het familiefortuin. De dochter van Jordi's baas, Christina, is de protagoniste van het tweede verhaal. Zij gaat een nacht wild fuiven met haar slettige vriendinnen en in een roes van drank en drugs verliest ze de controle over zichzelf. In het derde verhaal staat Jordi's broer centraal. Hij wordt meegesleept door zijn 'slechte' vrienden, en weet niet wat aan te vangen met zijn leven. Het noodlot slaat toe wanneer zijn buurmeisje op iemand anders verliefd wordt.Youth is een best indrukwekkend debuut van twee piepjonge Spaanse regisseurs (die hun film persoonlijk kwamen voorstellen, in wereldpremière op het filmfestival in Gent!). Wars van alle moderne filmstijlen vertellen ze drie boeiende verhalen. Hun conventionele stijl siert hen echter. Hier wordt iets verteld, over 'de jeugd van tegenwoordig', zonder show, grote dramatische ingrepen of overdrijving. Dat de regisseurs hun verhalen netjes na elkaar zetten, in plaats van te opteren voor een hippe mozaïek zoals zoveel hedendaagse filmmakers (het Vlaamse Ellektra, bijvoorbeeld), is een doordachte en verstandige keuze. Je krijgt zo zelfs drie films voor de prijs van één, met drie keer een heel andere sfeer. Eerst zitten we in het stresserende yuppiebestaan van Jordi, daarna in de ambiance van het uitgaansleven en tenslotte in de leegheid van een boerengat. Telkens heel gewone beginsituaties, met doorsnee jongeren als protagonisten, telkens knap in beeld gebracht en prima geacteerd.Dit is dus een film die verrassend rijp is. Er is een geslaagde poging gedaan om iets dieper te gaan, en de uitwerking van de thema's uit deze moderne zedenschets getuigen van een nuchtere levensvisie. Een uiterst genietbare prent die veel belooft voor de verdere carrière van de jonge makers.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien