The Black and White Milk Cow

Genre: Drama | Duur: 1u42 | 2004 | Release: 1 Januari 2004 | Land: China | Regie: Yang Jin | Cast: Dong Jing Yang, Luang Cang Guan, Da Zhe Yang

Deze film, het afstudeerproject van een jonge Chinese cineast, was een blikvanger op diverse filmfestivals. Het is een ode aan de eenvoud en de waardigheid van de arme bevolking op het Chinese platteland. Hoofdpersonage is Yinsheng, een jongeman die terugkeert naar zijn dorp om er voor zijn grootmoeder te zorgen. Hij gaat er aan de slag als (de enige) leerkracht van een piepklein schooltje. Omdat er geen geld is om hem te betalen, krijgt hij een koe.

De Chinese economie mag dan tegenwoordig in de lift zitten, daar is nog niet veel van te merken bij de Chinees-met-de-pet. Toch is deze film allesbehalve een voorstelling van schrijnende armoede of sociale ellende. De mensen nemen het leven zoals het komt, met veel respect en vriendschap voor elkaar en zonder te wanhopen. Yinsheng wijdt zich volledig aan de school en vindt het bijvoorbeeld heel normaal dat hij het geld dat de melk van de koe opbrengt, aan de school besteedt.

De onhandige dramatiek en het niet altijd overtuigende acteerwerk staan een boeiende en eerlijke film niet in de weg. De eenvoud en doeltreffendheid van de beelden tonen aan dat de regisseur zijn vak begint te kennen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien