The Illusionist

Genre: Drama | Duur: 00 min. | Release: 24 Januari 2007 | Land: VS | Regie: Neil Burger | Cast: Edward Norton, Jessica Biel, Rufus Sewell, Paul Giamatti

Het is blijkbaar het moment voor goochelfilms, want nu krijgen we naast het formidabele The Prestige ook The Illusionist voorgeschoteld, een net iets minder sterk drama dat ook al over een goochelaar handelt maar verder heel wat minder te bieden heeft.In dit romantische mysterie vertolkt Edward Norton de rol van Eisenheim, een befaamde illusionist in het Wenen van rond de vorige eeuwwisseling. Wanneer kroonprins Leopold zijn wonderbaarlijke voorstelling bijwoont, ontmoet Eisenheim de verloofde van de kroonprins, Gräfin Sophie von Teschen. Zij blijkt de jeugdliefde van wie Eisenheim vele jaren geleden brutaal gescheiden werd. Het medaillon dat hij haar destijds schonk, siert nog steeds haar hals en dat zet Eisenheim aan, Sophie opnieuw voor zich te winnen. Wanneer de kroonprins iets begint te vermoeden, vraagt hij de hoofdcommissaris van de Weense politie om Eisenheim het vuur aan de schenen te leggen. Maar een man die voor wet en orde staat, is makkelijk om de tuin te leiden met onverklaarbare verschijnselen. Wanneer zijn intimidaties geen effect hebben, tracht Leopold Eisenheim dan maar een moord in de schoenen te schuiven. Eisenheim zal zijn goochelkunsten nodig hebben op het tegen de koninklijke macht op te nemen en zich te wreken.Scenarist en regisseur Neil Burger baseerde zich voor The Illusionist op een kortfilm en dat maakt dat het verhaal, gerekt tot een dik anderhalf uur, wat licht uitvalt. De climax valt zelfs een tikkeltje flauw te noemen. Burger is bovendien niet meteen de meest ervaren of geïnspireerde filmmaker en hij weet het geheel zelden echt energiek in beeld te brengen. Maar dat wil niet zeggen dat deze historische thriller geen verdiensten heeft. De mooie decors (Praag stond in voor het Wenen van de vorige eeuw) en de passend grauwe beelden geven de film een extra aantrekkingskracht. Verder bevat de plot wel enkele spannende momenten. Vooral de voorstellingen van Eisenheim zorgen voor een beklemmend sfeertje, want ook als filmkijker raak je onder de indruk van de illusies. Norton doet ons geloven dat hij echt over bovennatuurlijke gaven beschikt.. Daarnaast zien we degelijke acteurs als Paul Giamatti, Jessica Biel en Rufus Sewell, maar dat zijn nu niet bepaald grote sterren en die casting draagt aldus bij tot de ietwat goedkope uitstraling van de productie.The Illusionist biedt uiteindelijk een eerder oppervlakkig spektakel met iets te zorgvuldig afgemeten doses romantiek, drama en spanning. Dat leidt tot weinig memorabele cinema.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien