Sukiyaki Western Django

Genre: wacko western | Duur: 2u01 | Release: 1 Januari 2007 | Land: Japan | Regie: Takashi Miike | Cast: Hideoki Ito, Sato Koichi, Kagawa Teruyuki, Quentin Tarantino

Takashi Miikes grootste sterkte is ook zijn zwakte: de man maakte al massaal veel films en dat zijn per definitie niet enkel toppers als Audition of Ichi the Killer. Maar zijn drieënzeventigste, een hypergestileerde prent waarin hij een drietal klassieke westerns herwerkt en ook ene Quentin Tarantino rondloopt, is bijzonder entertainend. Humor en geweld zijn naar Miike's normen publieksvriendelijk maar blijven lekker trashy. Visueel is er een heerlijke, bijna groteske mix van stijlen: Jim Jarmush' Dead Man heeft in de race om de titel van meest postmoderne western een lastige klant aan Sukiyaki Western Django.Tarantino-fans haasten zich maar beter naar de zaal. Miike knipoogt naar elementen uit Kill Bill maar laat QT ook de hele proloog dragen ?hij is niet eens irritant als acteur. In een bedoeld artificieel prairiedecor, omgeven door gieren en ratelslangen verhaalt de noeste marksman-in-poncho ons van een oorlog tussen de rode Heike en de witte Genji clan in het Japan van de 12de eeuw. De op het internet wijd verspreide amuse-gueule smaakt naar meer en wat volgt ontgoochelt niet.Met boots, bont en bandana's getooide Japanse krijgers slingeren even hectisch met kruisbogen en Gatlin-geweren (zie ook: Machine Girl) als Miike met zijn camerastandpunten. Razendsnel gemonteerde pistoolballetten worden afgewisseld met hilarische quotes van de stupide bendeleiders ?Engelstalige ondertitels zijn bepaald geen luxe als leider Kiyomori van de Reds het over "whistling dixie" heeft. Of als hij tergend traag meldt hoe "my favourite colour looks good on you", doelend op de vrouw wiens haren hij in de vuist heeft. Haar gezicht is bespat met het bloed van haar net afgeslachte man. Vlak na die harde scène, laat Miike je weer luidop lachen.Enkele visueel verbluffende gimmicks maken het feest compleet -kijk zeker uit naar het moment waarop een cowboy uit het raam spuwt naar een hem tegemoet lopend paard. Sukiyaki Western Django verveelt geen seconde en culmineert in een zinderende, samurai meets cowboy-finale rondom een kist met goud. U huppelt de zaal de koning te rijk uit.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ooit Django gezien?