Tamara Drewe

Genre: Komisch drama | Duur: 1u51 | Release: 15 September 2010 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Stephen Frears | Cast: Gemma Arterton, Tamsin Greig, Luke Evans, Dominic Cooper, Bill Camp, Roger Alam, Jessica Barden

 

Het lieflijke dorpje waar Stephen Frears ons in het amusanteTamara Drewe heen brengt, lijkt iedere cinefiel aanvankelijk een inspirerende trip doorheen het Engelse platteland te bieden. In deze vrij getrouwe verfilming van de gelijknamige striproman zien we hoe de verhoudigen tussen diverse bewoners, en in het bijzonder de bevolking van een schrijversresidentie, op zijn kop komen te staan door de terugkeer van Tamara Drewe. Ooit een lelijk eendje, nu een pracht van een jongedame. 

Een vakman als Frears heeft in de eerste helft van deze charmante vertelling geen enkele moeite ons in de sfeer te brengen. De begingeneriek zet de toon, de personages staan er meteen, het pittoreske decor sleurt je de film in, de soundtrack is verkwikkend. Genoeglijk nestel je je in de wrang-komische perikelen van de protagonisten. De grotendeels onbekende cast speelt de pannen van het dak.

Halverwege blijft een en ander wat steken. De plot, voor zover daar sprake van is, waaiert uit en herhaling dreigt. Tamara blijkt als personage iets te weinig van betekenis om er een volledige film aan op te hangen. Niettemin verveelt de film geenszins en blijf je Frears' bescheiden expertise voelen. Sobere klasse van een regisseur die eigenlijk haast nooit teleurstelt en perfect weet wat hij doet. Enkele frivole toepassingen in zijn beelden verwijzen naar de vorm van het basismateriaal; deze speelsheid had gerust consequenter gehanteerd mogen worden.

Tamara Drewe is een stuk lichtvoetiger dan vorig werk vann Frears. Dat laat niet los dat hij consequent is in het afleveren van werk van hoog niveau. Op alle vlakken is dit een geïnspireerde, verzorgde en vooral erg onderhoudende film geworden.

  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer de hond van Ben alweer ontsnapt en koeien opjaagt, belandt Nicholas onder de vertrappelende koeienpoten en sterft. Glen blijft om Beth te troosten. Tamara bekent Andy dat ze van hem houdt en ze gaan samen in zijn ouderlijk huis wonen.