The Mission of the Human Resources Manager

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u43 | Release: 8 Juni 2011 | Land: Israël, Roemenië | Regie: Eran Riklis | Cast: Mark Ivanir, Rosina Kambus, Noah Silver, Julian Negulesco, Irina Petrescu

Human Resources Managers: ze roepen het beeld op van gladde demagogen voor wie tijd desalniettemin geld is. Dat ze in de huid kruipen van een filmheld ligt weinig voor de hand. Maar zie: vijf jaar geleden gebruikte auteur A.B. Yehosua een telg uit deze beroepscategorie als hoofdpersonage voor het boek A Woman in Jerusalem. En nu grijpt de Israëlische regisseur Eran Riklis ditzelfde verhaal aan voor een film over een Human Resource Manager die op missie vertrekt. Meteen is de titel voor de prent gevonden: The Mission of the Human Resources Manager.

Nadat een Roemeense werkneemster in een industriële bakkerij in Jeruzalem bij een bomaanslag om het leven komt, zit de Human Resources Manager met de handen in het haar. Haar dood bleef wekenlang onopgemerkt door het bedrijf tot een boulevardjournalist het verhaal naar buiten brengt. De bakkerij dreigt in een negatief daglicht te komen en de top van de onderneming rekent op de manager om het brandje te blussen. Hij krijgt de opdracht om de kist van de overledene persoonlijk naar haar familie in Roemenië te begeleiden. Wat volgt is een tragikomische opeenstapeling van gebeurtenissen die de manager samen met de journalist, de Israëlische consul en viceconsul en de zoon van de overledene meesleuren op een onherbergzame tocht doorheen het Oost-Europese land.

The Mission of the Human Resources Manager is in essentie een doorsnee road movie die de gebruikelijke karakteristieken van het genre aaneenrijgt. De manager begint met flink wat tegenzin aan de trip maar ontdekt gaandeweg dat de ervaring hem dichter bij zichzelf en zijn naasten brengt. Het scenario voorziet daarnaast in een resem personages die stereotiepe rollen vervullen. Zo is er het onwaarschijnlijke geval van de meereizende journalist die de anderen op de zenuwen werken als voornaamste taak heeft. De chauffeur die het gezelschap op sleeptouw neemt komt rechtstreeks uit het Sovjettijdperk gerold en brengt de hele missie in gevaar wanneer zijn rijbewijs vervallen blijkt. Voorts is er de tienerzoon die uit een brok puberale opstandigheid opgetrokken is maar de manager op het einde alsnog weet te appreciëren.

Na The Syrian Bride en Lemon Tree belicht Eran Riklis de Israëlische maatschappij wederom vanuit een alledaagse invalshoek. Doordat het gros van de personages een voorspelbaar karakter hebben kost het de kijker weinig moeite aanknopingspunten te vinden met hun doen en laten. Ondanks het uitgangspunt van een bomaanslag is een politiek statement nergens te bespeuren. De film speelt zich dan ook grotendeels in Roemenië af en kan evengoed gelezen worden als een getuigenis over de (corrupte) zeden en gewoonten in dit land. The Mission of the Human Resources Manager is een aardige kruisbestuiving tussen Oost en West maar daar blijft het ook bij. 

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vele vijven en zessen brengt de manager de kist tot bij de moeder van de overledene. Die reageert doodleuk met de woorden dat haar dochter in Israël begraven moet worden.