Backyard

Genre: Muziekdocu | Duur: 1u10 | Release: 1 Januari 2010 | Land: IJsland | Regie: Árni Sveinsson | Cast: FM Belfast, múm, Retro Stefson, Hjaltalín, Sing Fan Bous, Borko

Reykjavík Culture Night 2009. In Frakkastígur 19, een anders vrij onopvallend huisje vindt een heus evenement plaats: Árni van FM Belfast had als idee om in zijn achtertuin sessies op te nemen van enkele bevriende bands die allen op hetzelfde label zitten als hijzelf: Kimi Records. Niet bedoeld als concert of happening, maar daar mondde het in de ietwat frisse augustusnacht wel in uit.

Wat je krijgt doet geweldig hard denken aan vorige IJslandse muziekdocu's (Rokk Í Reykjavík, Popp Í Reykjavík of Gargandi Snilld), maar verschilt er ook danig van. Het beeld dat we ervoor kregen, was er een van heel wat mensen die met hetzelfde bezig zijn en er hun leven van maken. Groepsleden die aan elkaar uitgeleend worden en niemand die zich iets aantrekt van hoe iets klinkt zolang het maar goed voelt. Maar ook een gevoel dat iedereen een beetje in zijn hoekje zit en zijn zin doet.

In Backyard staat niemand nog in zijn eigen hoekje, maar deelt iedereen dezelfde instrumenten op een impromptu samen geknutseld podium. En iedere muzikant lijkt niet zomaar deel uit te maken van een hechte vriendenkring, ze zijn allen met eenzelfde passie bezig met hun muziek. Hoe verschillend die soms ook is - beeld je een optreden in waar Raykjavík! opent voor múm (als je je daar niets bij kunt voorstellen, denk dan aan Metallica die opent voor Laïs).

De haast vrijblijvende interviewtjes met zangers en muzikanten - die an sich niets echt boeiends vertellen - worden afgewisseld met iets dat heel hard ruikt naar een best of cd. Hjaltalín (waarom zijn die nog niet wereldberoemd?) speelt Stay By You, FM Belfast brengt het legendarische Underwear en Retro Stefson laat een nummer horen dat zodanig hun eigen stijl is dat het haast een kopie lijkt.

Allemaal gezellige boel dus. Des te meer omdat je naarmate de avond vordert steeds meer volk ziet verschijnen, vooral dan voor FM Belfast. Zo creëerde de bandleden van FM Belfast niet enkel een avond om nooit te vergeten (sta daar maar eens in je ondergoed in het publiek), maar ook een prachtig tijdsdocument.

Laat maar komen, die IJslandse muziekdocu's. Er is daar nog een onvoorstelbare schat aan muzikaal talent die meer dan de moeite loont om te leren kennen!

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien