Prince Avalanche

Genre: | Duur: 1u34 | Release: 15 Januari 2014 | Land: VS | Regie: David Gordon Green | Cast: Paul Rudd, Emile Hirsch

De Amerikaanse regisseur David Gordon Green staat in eigen land bekend als een soort alternatief komisch filmmaker, hoewel zijn doorbraakfilms All the Real Girls en George Washington geenszins komedies zijn en de daaropvolgende prenten Pineapple Express, Your Highness en The Sitter ongrappige Apatow-afkooksels lijken.

Met Prince Avalanche waagt Green zich aan een remake van een IJslandse prent die op een hybride doet hopen tussen betekenisvol drama en subtiele komedie. Dat hij er in Berlijn een Gouden Beer mee won (als Beste Regisseur) en Paul Rudd en Emile Hirsch voor een boeiend samenspel zouden moeten zorgen, heeft die verwachtingen alleen maar verhoogd. Wij vatten deze film enthousiast aan maar bleven op onze honger zitten.

Alvin en Lance brengen wegmarkeringen aan in een door bosbranden geteisterd gebied waar geen levende ziel te bespeuren valt. Het isolement valt hen in diverse mate zwaar maar de uitdaging zit hem vooral in het verdragen van elkaars persoonlijkheid. Hier moet een tragikomisch drama in zitten, denk je dan. De personages doen aanvankelijk ook hun werk, en de context, getypeerd door de afzondering en de gehavende landschappen, is effectief.


Toch leidt de opzet nergens toe. De conversaties lopen dood, de betekenis achter enkele aparte nevenpersonages blijft een raadsel en de existentiële invraagstelling waartoe dit alles mogelijk moet leiden, is al helemaal zoek. Prince Avalanche weet een zekere, onbestemde sfeer te treffen en Rudd en Hirsch kwijten zich aardig van hun taak, maar je kan er niet om heen dat dit een flinke tegenvaller is. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien