Terminator Genisys

Genre: Science-fiction | Duur: 2u06 | 2015 | Release: 1 Juli 2015 | Land: VS | Regie: Alan Taylor | Cast: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Byung-hun Lee, J.K. Simmons, Matt Smith

Terminator Genisys is inmiddels al de vijfde film in de Terminator-reeks, maar na het matige succes van Terminator 3 en Salvation probeert Genisys deze twee delen uit ons collectief geheugen te wissen met een soort reboot van de serie. De eerste vijftien minuten zouden zelfs de beginscènes kunnen zijn van de eerste prent, waarbij we zien hoe John Connor en zijn rebellen Skynet verslaan. Als ultiem middel gebruik Skynet een tijdmachine om een Terminator, model T-800, naar 1984 te sturen, waarna Connor Kyle Reese er achteraan stuurt. Daarna gaan de robots aan het dansen.

 

Net op het moment dat de tijdmachine hem transporteert, ziet Kyle hoe een nieuw soort Terminator Connor vermoordt. In het verleden aangekomen, blijkt Sarah Connor niet langer het naïeve meisje dat hij moet beschermen. Een onbekende gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat Sarah in de jaren zeventig werd aangevallen door een T-1000 model, waarbij ze gered werd door een T-800 die nu haar beschermengel is, genaamd 'Paps'. Samen met Kyle reist Sarah naar de toekomst om Skynet, dat nu de vorm van het allesomvattende OS genaamd Genisys heeft aangenomen, voor eens en altijd uit te schakelen. 

Net als in Camerons twee klassiekers omarmt de film het concept van tijdreizen en breit het een serieuze mouw aan de Terminator-mythologie. Het meest opvallende hierbij is de creatie van een nieuwe tijdslijn waarbij het duidelijk wordt dat de pionnen van het spel zichzelf bewust zijn wat van er zich in andere tijdslijnen heeft afgespeeld. Dit zorgt voor enkele hoofdtintelende momenten, maar wie door de bomen het bos niet meer ziet, kan gelukkig steeds terecht op het net. De film is er immers in geslaagd de grootste warboel ooit te creëren in een film met tijdreizen. Bovendien blijven veel vragen onbeantwoord, waardoor we waarschijnlijk op de twee volgende delen moeten wachten om het hele plaatje te kennen.

Doordat dit vijfde deel direct gelinkt is aan de eerste twee films, is het leuk om oude bekenden met een nieuw gezicht te zien opduiken. Emilia Clarke, vooral bekend van Game of Thrones, brengt Linda Hamiltons Sarah Connor op knappe wijze terug tot leven en ook Byung-hun Lee is met zijn even ijzige blik een waardige vervanger voor Robert Patrick. Arnie is uiteraard weer van de partij. Alleen wat ouder, maar nog niet overbodig, zoals hij zelf zegt. Jai Courtney is als Kyle Reese wat moeilijker te aanvaarden omdat zijn vertolking vrij inspiratieloos is en hij in de verste verte niet lijkt op Michael Biehn. Verder zet Jason Clarke een verrassende John Connor neer en is het vooral Matt 'Doctor Who' Smith die het meeste fascinatie oproept. Zonder iets te willen verklappen, hopen we dat dit personage veel meer schermtijd zal krijgen in de volgende delen.

Net als in Camerons twee klassiekers omarmt de film het concept van tijdreizen en breit het een serieuze mouw aan de Terminator-mythologie.

Hoewel Genisys best genietbaar is voor de fans van de serie, vertoont de film toch een aantal mankementen. Zo proberen de makers enkele grappige scènes te verwerken in de film, die soms ongepast of geforceerd aanvoelen. Verder lijden de actiescènes teveel onder het Michael Bay-syndroom waarbij alles groter, luider en spektaculairder moet. Dit leidt tot enkele ongeloofwaardige en tenenkrommende momenten zoals een achtervolging op de Golden Gatebrug en een strijd tussen twee helikopters. Alan Taylor mist in tegenstelling tot James Cameron ook de finesse om deze actie esthetisch in beeld te brengen. Terminator Genisys is dus helaas niet de nieuwe start geworden waar de fans op gehoopt hadden, maar de film bevat toch enkele interessante ingrediënten die hopelijk beter uitgewerkt worden in de sequels.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarah en Kyle slagen er om samen met Paps in om de John Connor-terminator te verslagen en blazen Cyberdyne en aldus ook Genisys op. Om de huidige tijdslijn te verzekeren, gaat Kyle op bezoek naar zijn jongere zelf om te vertellen dat Skynet Genisys is, waarna hij samen het Sarah en Paps wegrijdt. In een mid-credits scène zien we hoe een hologram naar de intacte kern van Skynet.