The Forest

Genre: Horror | Duur: 1u33 | 2016 | Release: 2 Maart 2016 | Land: VS | Regie: Jason Zada | Cast: Natalie Dormer, Eoin Macken, Taylor Kinney

Debutant Jason Zada bewijst dat het steeds moeilijker is om je binnen het horrorgenre te onderscheiden van al wat reeds op het scherm verscheen. Met The Forest probeert hij de gangbare paden van de horror te mijden, maar dat blijkt moeilijk voor een debuterend regisseur die niet durft buiten de lijntjes te kleuren. Het betreft dan wel geen man in een bos die met zijn kettingzaag achter een bende tieners zit, maar The Forest mist originaliteit.

 

Nathalie Dormer speelt een dubbele rol als Sara en haar vermiste tweelingzus Jess. Zij werd voor het laatst gezien in het Aokigaharabos, een gigantisch stuk wildernis in Japan waar mensen heen gaan om zelfmoord te plegen. Samen met journalist Aiden en lokale gids Michi trekt ze het bos in. In het begin probeert Zada een aparte setting te creëren, maar naarmate de film vordert, doet de regisseur steeds meer beroep op tweedehands tactieken om zijn publiek te doen schrikken.

Een deel van The Forest werd gefilmd in Japan, in Tokyo en aan de basis van de Fujivulkaan. Maar het overgrote deel van de scènes in het bos, komen uit het nationaal ‘Tara’ park in Servië, omdat filmen in Aokigahara verboden is. De fotografie in dit ‘vervangbos’ is behoorlijk en geeft alleszins meer karakter aan de film dan de ‘yurei’ of geesten die de regisseur in het bos laat ronddolen.

Nathalie Dormer kan haar rol aan. De Game Of Thrones-actrice speelt een personage dat langzaam wegglijdt richting krankzinnigheid. Haar acteerprestatie blijft echter sober en kan de film niet naar een hoger niveau tillen. Jason Zada gooit Taylor Kinney voor de leeuwen in een wanhoopspoging de horrorgoden alsnog gerust te stellen. Yukiyoshi Ozawa als Michi, wellicht de meest merkwaardige figuur, wordt spijtig genoeg gedegradeerd tot een achtergrondpersonage.

Naarmate de film vordert, doet Zada steeds meer beroep op tweedehands tactieken om zijn publiek te doen schrikken.

Zada schuwt geen enkel cliché van de hedendaagse en klassieke horror. The Forest is eenvoudig te klasseren onder ‘oppervlakkig entertainment’. Liefhebbers van het genre zullen veelal teleurgesteld de zaal verlaten.

Jef van Cleynenbreugel Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara wordt in het bos volledig gek en vermoord Aiden omdat ze hem verdenkt van de ontvoering van haar tweelingzus. Even laten vinden Michi en enkele reddingswerkers Jess, maar voor Sara is het te laat. Ze pleegt zelfmoord, net hetgene waar ze haar zus voor wilde behoeden.