De Collega's 2.0

Genre: Komedie | Duur: 1u30 | 2018 | Release: 12 December 2018 | Land: België | Regie: Jan Verheyen | Cast: Ben Segers, Steve Geerts, Veerle Dobbelaere, Ikram Aoulad, Mathias Vergels, Eva Van Der Gucht, Jurgen Delnaet, Mathijs F. Scheepers, Tatyana Beloy

Omdat hij toch niet alwéér een film kon maken over F.C. De Kampioenen heeft Jan Verheyen zich op een andere populaire Vlaamse sitcom geworpen. Met De Collega's 2.0 wil hij de klassieke tv-serie van bijna 40 jaar geleden eren, in de veronderstelling dat genoeg mensen zich deze fijne reeks rond een groep ambtenaren op een duffe dienst herinneren, om zich nu voor een update naar de bioscoop te haasten. Dat deze nieuwe versie nog een zekere vermakelijkheidsfactor heeft, hadden we echter niet zien aankomen. 

 

Door de ogen van het nieuwe diensthoofd Alexander, maken we kennis met een zootje tamme bedienden. Zijn Amerikaanse aanpak om van deze weinig productieve groep een echt team te maken, leidt tot een teambuildingsweekend dat een aantal verhoudingen op zijn kop zal zetten. Een eenvoudige opzet dus, waarbij een degelijk opgebouwde eerste helft die zich op de werkvloer afspeelt, wordt opgevolgd door een meer op spektakel gerichte afloop in de natuur. 

Uiteraard is De Collega's 2.0 niet The Office, laat staan Het Eiland. Het mag als gewoonlijk allemaal niet te gesofisticeerd zijn en nuance is een woord dat nooit is voorgekomen in Verheyen's vocabulaire. We stellen echter wel vast dat deze film vertrekt vanuit leuk bedachte personages die (bijna allemaal) het karikatuur enigszins overstijgen en voor een amusante dynamiek zorgen die ons genoeglijk achterover liet leunen - en zelfs aan het grijnzen bracht!

Daar hebben we echter niet het scenario voor te danken, maar wel de op dreef zijnde cast die in grote mate voor figuren zorgt die de kijker weten te betrekken. Met Steve Geerts, jarenlang betrouwbaar als goeierd in allerlei bijrollen, manifesteert zich zelfs een geweldige leading man. Ben Segers houdt zich verrassend in, Eva Van der Gucht weet exact wie ze speelt, Veerle Dobbelaere vat precies de juiste toon en zelfs Tatyana Beloy overtuigt als ijdele bimbo. Mooi volk dus! Mathijs F. Scheepers zit er weliswaar helemaal naast en Mathias Vergels is zijn Thuisroots nog lang niet ontgroeid, maar als zelfs Steph Goossens draaglijk is, besef je dat er zeker moeite gedaan is om de personages echt tot leven te laten komen en er nagedacht is over de casting. 

Ongenuanceerd, vergezocht en soms zelfs ridicuul, maar we onthouden ook: sympathiek en fijn geacteerd!

Dat is dan ook de troef van deze volkse komedie: dit komt allemaal bijzonder sympathiek over en de kijker vindt in elk van de personages wel een herkenningspunt - van zichzelf of zijn collega's. Maar met die overdachte opzet wordt dan helaas niets meer gedaan. De onnozele, simplistische en met haken en ogen aan elkaar hangende tweede helft, verpulvert het komisch-dramatisch potentieel, om enkel een infantiele, ridicule en vergezochte krakboempats-kolderklucht over te houden die met het oog op de familievriendelijke eindstreep van 90 minuten de boel slordig afhaspelt zonder verder nog in te gaan op de leuke details die de personages net menselijk maakten. 

Jammer, Jan Verheyen. Je drang naar plat-commercieel familiespektakel, je hitsige verlangen om toch ooit eens een miljoen bezoekers te lokken en je gigantisch gebrek aan goede smaak hebben verhinderd dat je voor je film ook maar enige moeite hebt gedaan. Meer zelfs, je hebt er je prima acteurs zelfs mee te kort gedaan. Dat de film flopte aan de kassa, is vooral voor hen jammer. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexander slaagt in zijn opzet de groepsgeest aan te wakkeren, maar houdt het dan voor bekeken. Hilde wordt zelf ontslagen (hoewel compleet onduidelijk is op basis waarvan) en de collega's vergoeden met hun lottogeld alle aangebrachte schade, waarna ze dus de maandag nadien allemaal weer moeten gaan werken. Lodewijk is diensthoofd geworden en Aisha directeur. Alexander schrijft een boek over positief denken en boekt zo veel succes dat zelfs zijn vader trots is.