The Art of Self-Defense

Genre: Zwarte komedie | Duur: 1u44 | 2019 | Release: 1 Januari 2019 | Land: VS | Regie: Riley Stearns | Cast: Jesse Eisenberg, Alessandro Nivola, Imogen Poots

Jesse Eisenberg kan niet eeuwig de schlemiel spelen, denk je, maar in deze leuke zwarte komedie komt hij toch verrassend uit de hoek als een onbeduidend mannetje dat na een traumatische ervaring karateles gaat volgen. De bloedserieuze sensei die zich over hem ontfermt draagt mannelijkheid hoog in het vaandel en wil alles op alles zetten om van Casey - that sounds a bit feminine- een testosteronbom te maken. Franse lessen en een nerveuze teckel horen daar dus niét bij. 

Riley Stearns volgt met deze lichtjes ontregelende prent de indiehit Faults op, een even ongewone misdaadkomedie die we je zeker willen aanraden. Ook dit keer ontwikkelt de plot zich schijnbaar conventioneel, om ons enkele keren van de wijs te brengen met een gortdroge grap of een bloederige wending. Wat The Art of Self-Defense precies wil zijn en waar de losgeslagen finale heen gaat, is niet altijd even duidelijk maar de aanstekelijke vertolkingen, de strakke vertelling en de rustige beeldvoering houden de aandacht vast. 

Een ontregelende komedie met gortdroge grappen en bloederige wendingen

Eisenberg is erg geschikt voor komedie en Alessandro Nivola is als de fanatieke leermeester verrassend bezwerend, al hadden we zo'n rol maar al te graag door pakweg Michael Fassbender of iemand anders met een dubieus charisma gespeeld zien worden. Stond Riley Stearns nog niet op ons lijstje talent to watch, dan is dat bij deze wel het geval. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Casey daagt de sensei - die Leslie heet! - uit tot een gevecht maar omdat hij dat zeker zal verliezen, schiet hij hem gewoon dood en neemt de zaal over. Hij gunt Anna haar zwarte gordel en gaat als gele gordel zelf achteraan in de rij staan. Naast de foto van de grootmeester komt een foto van de teckel.