Seules les bêtes

Genre: Drama | Duur: 1u57 | 2019 | Release: 1 Januari 2020 | Land: Frankrijk | Regie: Dominik Moll | Cast: Laure Calamy, Valeria Bruni Tedeschi, Denis Ménochet, Damien Bonnard, Nadia Tereszkiewicz, Bastien Bouillon, Guy Roger N'Drin

Films die eenzelfde gebeurtenis vanuit diverse invalshoeken bekijken, zorgen vaak voor onderhoudend kijkvoer. Ook de verdwijningszaak die de aanleiding geeft tot een reeks bizarre gebeurtenissen in Seules les bêtes houdt de aandacht van de kijker grotendeels vast. 

 

De Franse cineast Dominik Moll (Harry un ami qui vous veut du bien, Lemming) voert in dit occasioneel beklemmend psychologisch drama een handvol personages op die van ver of dicht betrokken zijn bij de zaak van de itjdens een sneeuwstorm verdwenen Evelyne Ducat. De versnipperde manier waarop de kijker informatie gegund wordt, getuigt van een zekere inventiviteit maar staat een strakke vertelling ietwat in de weg. In het bijzonder een plotlijn die zich grotendeels online afspeelt, zorgt voor een geknakte spanningsboog. 

Dat de besneeuwde agrarische gemeenschap in het Centraal Massief, waarin geïsoleerde personages de vat op het dagelijks leven lijken krijt te raken, achter ons wordt gelaten voor een uitstap naar Ivoorkust, laat eveneens de intensiteit wat afbrokkelen.

Een solide thriller die met een zekere inventiviteit de kijker informatie geeft

Toch blijft een heel solide, door menselijke gedragingen voortgestuwde en grotendeels geloofwaardige thriller over, die met een wrede ironie blootlegt hoe het toeval de personages verbindt. Een sterke cast vol karakterkoppen zorgt voor overtuigende vertolkingen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moordenaar is veeboer Michel, die denkt dat Evelyne een bedreiging vormt voor Amandine, het tienermeisje dat hij online leerde kennen en waarvoor hij per abuis de minnares van Ducat aanziet. Hij dumpt het lijk bij Jozef om die in de problemen te brengen, maar Jozef dumpt het lijk in een bergkloof en pleegt zelfmoord. De getergde Michel zoekt in Ivoorkust Armand op, de jongen die zich online opgaf voor Amandine. Die neemt afscheid van zijn liefje en dochter, die naar Frankrijk verhuizen. De rijke Fransman die dit liefje meeneemt blijkt de weduwnaar van Evelyne te zijn. Armand heeft er dus met zijn hele bedrieglijke praktijk onrechtstreeks voor gezorgd dat de twee belangrijkste mensen uit zijn leven verdwijnen.