Babyteeth

Genre: Drama | Duur: 1u58 | 2020 | Release: 30 September 2020 | Land: Australië | Regie: Shannon Murphy | Cast: Eliza Scanlen, Ben Mendelsohn, Essie Davis, Toby Wallace

We zouden uit alle macht wilen vermijden een plotbeschrijving te geven voor het ontwapenende debuut Babyteeth. Niet omdat dit een film vol verrassingen is, wel omdat het gegeven rond een tienermeisje met kanker je als kijker misschien niet meteen aanspreekt. De wonderbaarlijk frisse en sprankelende uitwerking van dit drama maakt er echter een enorme aanrader van. 

 

Het echtpaar Anna en Henry kijkt verrast op wanneer hun 16-jarige dochter Milla de charmante maar getroubleerde Moses mee naar huis brengt. Gezien haar wankele gezondheidstoestand - Milla heeft kanker - hebben ze hun bevoogdende stijl wat laten varen en gunnen ze hun enige kind wat grillen en genot. Maar deze kleine crimineel hebben ze liever niet in huis. 

De Australische Shannon Murphy laat ons met haar eerste langspeler getuige zijn van een ongewone familiedynamiek tussen bijzonder geloofwaardige en authentiek overkomende personages. Het zijn falende, imperfecte figuren die extreme emoties beleven en zo voor een rijk en gelaagd relaas over loslaten en verlies zorgen. Het scenario weet zijn tragische essentie met immens veel warmte en humor te brengen. Het resultaat is een hartverwarmend en bruisend coming-of-age drama. 

De uitgekiende locaties in de Australische grootstad, het gehanteerde kleurenpalet, de intieme beeldvoering en vooral de bijzonder originele soundtrack vol frivole en glorieuze liedjes en majestueuze klassieke muziek laten Babyteeth ook helemaal anders aanvoelen dan wat we gewend zijn in dit genre. Maar het zijn finaal wel de acteurs die de film van een tomeloze energie voorzien. Het talent van Ben Mendelsohn komt als Henry veel meer tot zijn recht dan in zijn kenmerkende rollen als blockbusterslechterik (in o.a. Rogue One en Ready Player One), terwijl Essie Davis net als in The Babadook en True History of the Kelly Gang alweer magnetiserend is. 

Een ontwapenend en bruisend coming-of-age drama. 

Met de jongste acteurs heeft Murphy echter goud in handen. De nog onbekende Toby Wallace beschikt over tonnen charisma en geeft mooi dimensie aan een ogenschijnlijk clichématige straatboefje. Moses is een aandoenlijk, gekwetst personage dat je net als de andere protagonisten wantrouwt en vertrouwt tegelijk. Eliza Scanlen, die in Little Women als minst bekende actrice een even sterke indruk maakte als de sterren die haar omringden, zet zichzelf met deze imponerende vertolking meteen ontegensprekelijk op de kaart. Onvoorstelbaar hoe ze zich inleeft in een tiener die niets meer te verliezen heeft en zich dus niets meer aantrekt van wat van haar verwacht wordt, maar tegelijk nog helemaal niet klaar is met haar kindertijd. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milla brengt de nacht door met Moses en sterft.