Bipedalism

Genre: Sci-Fi Drama | Duur: 00 min. | Release: 1 Januari 2005 | Land: Rusland, Nederland | Regie: Y. Yufit | Cast: Viktor Mihailov, Elena Morozev, Nikolai Marton

Bipedalisme is een biologisch experiment om de intelligentie van het menselijke ras te mengen met de agressiviteit van primaten. Deze duivelse daad werd bedacht door een waanzinnige wetenschapper die op een mysterieuze manier de dood zou vinden. Jaren later koopt zijn onwetende zoon, een kunstschilder van insecten (een verwijzing naar de geniale Russische animator Starevitch?), zijn ouderlijke huis op. Hij ontdekt er oude stroken pellicule, documenten en tekeningen die aantonen dat het extreme experiment eigenlijk niet is stop gezet. Zijn directe omgeving gelooft dat hij gek aan het worden is, maar in het akelig afgelegen dorpje waar hij samen met zijn gezin woont, beginnen mysterieuze menselijke monsters op te duiken.

Als premisse kan dit al tellen, alleen is het spijtig dat het verhaal grotendeels de mist ingaat. Niks mis met een open benadering natuurlijk, maar de ontwikkelingen zijn zo onduidelijk dat de kijker voortdurend in het duister blijft tasten. Maar niet getreurd want de fotografie en de manier waarop regisseur Yufit met zijn kader en camerastandpunten speelt zijn zo intelligent en inventief, dat het ondanks al die onduidelijkheid, nog best een genietbare prent blijft.

Doodjammer van de gemiste kans, want als het geheel zo sterk was geweest als de som der delen, dan had dit mysterieuze sci-fi drama een meesterlijke mengeling van Night of the Living Dead, Stalker en Pi geworden kunnen zijn.Zeg nu zelf, dat klinkt toch bijzonder intrigerend.

Koen Thiéry Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien