Burden

Genre: Drama | Duur: 1u57 | 2018 | Release: 29 Juli 2020 | Land: VS | Regie: Andrew Heckler | Cast: Garrett Hedlund, Andrea Riseborough, Tom Wilkinson, Forest Whitaker, Usher Raymond, Tess Harper

Dit regiedebuut voert een marginale jongeman op die zonder veel overtuiging lid is van de KKK. Zijn haatdragendheid tegenover Afro-Amerikanen blijkt fundament te missen wanneer zijn nieuwe vriendin zijn beweegredenen in vraag stelt. Maar het blijkt niet evident te zijn je los te maken van een wereld waarin je opgegroeid bent. Je kan de clan loslaten, maar de clan laat jou niet los.

 

Scenarist en regisseur Andrew Heckler kiest voor een genuanceerde vertelling die geloofwaardige personages opvoert. De authenticiteit van dit waargebeurde verhaal is groot, maar echt geïnspireerd kun je het scenario niet noemen. Heckler tracht ons wat krampachtig een blik te gunnen in de bovenkamer van de protagonist, waar een zwaar conflict voor mentale onrust zorgt, maar we blijven voornamelijk waarnemende getuige. De traditionele stijl staat verrassing, diepgang en trefzekerheid in de weg waardoor deze film een zekere vrijblijvendheid uitstraalt. Ligt dat aan het feit dat het scenario al 20 jaar oud was toen het verfilmd werd?

De acteurs zorgen er echter voor dat we bij de les blijven. Garrett Hedlund is niet onaardig als het sukkelachtige titelpersonage, Riseborough (Oblivion, Birdman, Battle of the Sexes) verdwijnt als gewoonlijk helemaal in haar rol en Tom Wilkinson zoekt naar de mens achter zijn verachtelijke personage. Forest Whitaker mag als wel vaker sidderen en zweten van verontwaardiging, maar zowel hysterie als sentiment worden in toom gehouden.

Niet onaardig maar braaf drama over raciale spanningen

Burden is dus zeker niet onaardig maar heel memorabel wordt het ook nergens. Dat de prent in 2018 op het Sundance Film Festival de publieksprijs wegkaapte, hoeft gezien zijn thematiek niet te verbazen, maar kan moeilijk gerechtvaardigd worden als je ook minder conventioneel werk als Wildlife en Eighth Grade op het programma staan hebt.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike Burden heeft de eigendomsakte in handen van het KKK-museum en verkoopt dit aan de kerk. Met het geld kan hij een huis kopen voor hem en zijn nieuwe gezin.