En territoire Indien

Genre: Thriller | Duur: 1u37 | Release: 2 Juli 2003 | Land: | Regie: Lionel Epp | Cast: François Berléand, Jérémie Renier, Claire Keim, Isabelle Roelandt

'En territoire Indien' is een Waalse thriller met Jérémie Renier (La Promesse, Les Amants Criminels) als Cédric, een stille indianen-aficionado en zoon van een Waalse fotograaf. Hij is getuige van een ongeluk, waarbij een man een koppeltje op een mobilette omverrijdt. Die probeert de slachtoffers te doen verdwijnen.Maar de dame van de twee leeft nog, en Cédric weet haar te bevrijden door de man met een fotoflits vast te leggen. De gefotografeerde dader zit middenin de merde. Hij wou er net met zijn crimineel vergaarde zwarte geld tussenuit muizen naar Mexico, een vers paspoort annex identiteit op zak.Nu heeft hij echter twee chanteurs aan zijn been: Cédric laat zich door de getaande schone met het lange bruine haar overtuigen om de hardboiled man zijn geld afhandig te maken. Die is nochtans geen katje om zonder handschoenen aanpakken. Cédric gebruikt zijn kennis van de natuur en de listen van de Indiaan om hem te snel af te zijn. Maar niet alles loopt zoals voorzien...Deze donker gefilmde thriller zit heel klassiek in elkaar. Korte carchases, shot-countershot, onverwachte wendingspunten. Bovendien heeft ie subtiele humor en worden de hoofdpersonages overtuigend neergezet. Er is evenwel nogal wat simplistische psychologie, zo blijkt Cédric vooral gelukkig als hij door de velden kan huppelen of een paard kan bestijgen. De buitenechtelijke liaison van de vrouw van de politiechef, of de niet geheel onlogische maar wel bijzonder deux ex machina aandoende verschijning van deze laatste op een bepaald moment.De intrige steunt vooral op het personage van François Berléand, die zeer overtuigend gestalte geeft aan de op wankele boordjes balancerende man die zijn vlucht naar het buitenland door niemand zal laten verhinderen. Maar hij heeft af te rekenen met de criminele bende achter de 'boîte de nuit' die hij uitbaat. En met de Waalse Indiaan en zijn femme fatale, uiteraard. Ga zelf zien wie op Belgisch territorium de buit binnenhaalt. Wij hebben alvast nog maar weinig dergelijk-degelijke Vlaamse thrillers gezien.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cédric is Berléand, die in het voordeel is omdat hij een liaison heeft met de vrouw van de politiecommissaris, met het eind toch te vlug af. Maar zijn Indiaans aandoende femme fatale heeft ook nog een verrasinkje in petto. Uiteindelijk vluchten ze samen.