Mean Creek

Genre: Drama | Duur: 1u30 | 2005 | Release: 5 Januari 2005 | Land: VS | Regie: Jacob Aaron Estes | Cast: Rory Culkin, Trevor Morgan, Scott Mechlowicz, Ryan Kelley, Carly Schroeder, Josh Peck

Deze onafhankelijke film werd nog voor zijn release vergeleken met de klassiekers Deliverance en Stand by Me. Unfair natuurlijk, want deze films dateren respectievelijk uit 1972 en 1986 en er vallen echt nog wel meer verhalen te bedenken die zich in afgelegen wouden afspelen. Debuterend cineast en scenarist Jacob Aaron Estes heeft dus toevallig een film gemaakt die heel wat parallellen heeft met voornoemde films, maar verder gerust op eigen benen kan staan.

Hoofdpersonages in dit jongerendrama zijn de broers Rocky en Sam, die samen met hun vrienden Clyde, Marty en Millie een boottochtje organiseren op de rustig voortkabbelende groene wateren in de bossen van Oregon. Ze hebben echter ook de pestkop George uitgenodigd, want die heeft Sam voor de zoveelste keer hard aangepakt en dit zou wel eens de ideale situatie kunnen zijn om wraak te nemen. George blijkt tot ieders verbazing in feite helemaal niet zo onaardig te zijn. De groep twijfelt of ze hun vooropgestelde plan nog wel moeten uitvoeren. Maar Marty, de oudste van de groep, wil kost wat kost George een lesje leren.

Een happy end zit er niet in, dat is al snel duidelijk. Aanvankelijk ben je als kijker geneigd mee te gaan in de vrolijke sfeer van het idyllische uitje en te doen alsof er niets aan de hand is. Maar er sluimert al snel een gevoel van onbehagen doorheen. Ook de initiële lust op wraak die je als kijker ongetwijfeld deelt met de groep, verdwijnt snel als je merkt dat George het ook niet kan helpen dat hij zo'n etter is. De fatale afloop zal het einde betekenen van de onschuld van alle betrokkenen en heeft een al even verpletterend effect op de kijker.

Beklemmend drama met een cast vol jong talent.

Al van bij de eerste kennismaking met de personages, raak je betrokken in hun leefwereld, want Estes is er in geslaagd authentieke figuren te creëren. De vriendschappelijke, en vooral onschuldige manier waarop ze met elkaar omgaan, maakt hen sympathiek, maar ook echt. Het zijn dus niet de typische perfecte jongeren uit Hollywood, maar ook niet langer de archetypes die we al jaren aantreffen in tienerdrama's. Daarenboven heeft Estes een weergaloze cast verzameld van jonge, veelbelovende acteurs die stuk voor stuk de sterren van de hemel spelen.

De twee jongste acteurs, Rory Culkin - ook te zien in Signs en You Can Count on Me - en Carly Schroeder maken daarvan nog het meeste indruk, maar het is de charismatische Scott Mechlowicz (in de rol van Marty) die het meest indruk maakt en zijn carrière misschien wel een hoge vlucht zal zien nemen. Men noemt hem nu al de nieuwe Brad Pitt.

Naast het vertellen van een uitgekiend, emotioneel beklemmend drama, brengt Estes het geheel ook nog eens schitterend in beeld. De camera scheert over de kabbelende rivieren en vangt elke uitdrukking van de protagonisten. In het majestueuze decor lijken de gebeurtenissen des te afschuwelijker, in tegenstelling tot bv. Bully, waarin Larry Clark van de suburbs een zeer aannemelijke achtergrond voor misdaden maakte. Mean Creek speelt zich in een andere wereld af, en toch ook weer niet: ook hier rijzen vragen over moreel besef.

Mean Creek streeft ondanks alles toch naar een optimistischer einde dan Bully, maar deze film valt evenmin snel te lossen en verdient alvast een plaats in onze top 10 van dit jaar.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien