Star Wars Episode I - The Phantom Menace

Genre: Kinderfilm / SF | Duur: 2u16 | Release: 13 Oktober 1999 | Land: | Regie: George Lucas | Cast: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman

Bestaat er een film die feller gehyped of commercieel gepland is dan deze laatste Lucasfilm creatie ? Mensen die tientallen dagen voor de cinema staan aan te schuiven om toch maar als eerste binnen te geraken, gekke Belgen die er 20.000 fr voor betalen of wat minder gekke Belgen die er 1.500 fr voor betalen (maar die kregen het zicht op het atomium er tenminste nog bij)..En geachte medemensen, laten we er geen doekjes om winden... Star Wars : Episode I - The Phantom Menace is slecht. Nu moet ik meteen bekennen... een vreselijk grote fan ben ik nooit geweest van deze SF filmpjes. De 3 eerste films waren zeker niet fenomenaal, best leuk om te kijken, maar qua spanning niet beter dan Indiana Jones, id est: lekker avontuurlijk, spannend en begrijpelijk vanaf 5 jaar.Iedereen zal het verhaal wel kennen ondertussen.. De eerste Star Wars delen die u reeds gezien heeft blijken in feite deel 4, 5 en 6 van de saga te zijn. Phantom Manace is deel 1, deel 2 en 3 komt nog wel es. Obi-Wan Kenobi is nog maar een leerling, Yo - knolselderhoofd - da is nog steeds honderduizend jaar oud en Anakin Skywalker die later vader zal worden van de 'goede' Skywalker en Darth Vader zal worden is nu nog maar een jaar of 6.

Zo.. en dan was er nog iets met een koningin die door de boze mijnheren van haar land wordt verjaagd, de hulp inroept van de ambassadeurs Jedi-Knights, en tussendoor is er ook nog een irritante oorworm die Jamaicaans racistisch zit te wezen.Wat uiteraard wel prachtig is, zijn de special effects.. deze benaderen de perfectie, hoewel we daar over 20 jaar misschien ook weer helemaal anders over denken. Maar toch.. de virtueel gecreƫerde beestjes zijn even realistisch als de menselijke (hoewel mens.. zijn we daar nog wel zeker van ?) varianten.Wat is er dan slecht.. In willekeurige volgorde: Geen of belachelijk verhaal, slechte acteerprestaties (Anakin: Go home), irritante, totaal overbodige, geforceerd grappige enkel-gemaakt-om-nog-meer-popjes-te-verkopen virtuele personages (Jar Jar) en het is totaal niet spannend (we weten immers al voor de film begint wie er moet blijven leven, niet ?).Laten we het zo samenvatten : een niet slecht kinderfilmpje met schitterende special effects.

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui-Gon wordt gedood in het laatste gevecht met de Sith Darth Maul (die een met wat te veel rode fond de teint). Zijn leerling, Obi-Wan belooft Anakin op te voeden. De planeet van de koningin wordt gered - hoe kon het ook anders ? Waarschijnlijk zal de meester van de sith die ene van het senaat zijn : Senator Palpatine.