Bad Lieutenant

Genre: Thriller/Drama | Duur: 00 min. | Release: 1 Januari 1992 | Land: VS | Regie: Abel Ferrara | Cast: Harvey Keitel, Victor Argo, Paul Calderon

Bad Lieutenant is waarschijnlijk Ferrara's beste film. De aanwezigheid van Harvey Keitel verklaart meteen een hele boel. Keitel is de "bad lieutenant" bij de New Yorkse politie. De lieutenant is het prototype van de bad cop. Hij is verslaafd aan crack, cocaïne en heroïne. Hij gokt en maakt enorme schulden.Hij is corrupt en bovenal ziekelijk. Langzaam zakt de lieutenant weg in zijn problemen. Zijn speelschulden groeien boven zijn hoofd uit. Aan geld ontbreekt het de antiheld echter.Ondertussen draait de wereld verder. Op alle mogelijke manieren probeert de lieutenant aan zijn trekken te komen. Hij schuwt de samenwerking met de criminaliteit niet. De geldproblemen van de lieutenant stapelen zich op.Tot op een dag een non wordt verkracht en een beloning van 50.000 dollar op de hoofden van de daders komt te staan. Een som die de lieutenant een stuk uit de ellende kan helpen. Bad Lieutenant is een pikzwarte film. Niks wordt aan de verbeelding overgeladen. Dus ook niet het naakte lijf van Keitel als hij een bezoek brengt aan enkele prostituees. Meteen de scène die deze film een plaatsje in deze klassiekerreeks weet te bezorgen.Ferrara laat niets heel van de hoofdrolspeler, die overigens nooit bij naam wordt genoemd. Waarschijnlijk een bewuste keuze van Ferrara. Hierdoor kan de lieutenant zowat iedereen zijn binnen het echte politiewereldje. Harvey Keitel geeft in zijn rol de grauwe, grijze sfeer van de film perfect weer. Je kijkt met enige verafschuwing naar de aftakeling van de lieutenant. De bekende masturbatiescène doet je bijna wegkijken van het scherm. Het idee dat dit soort politiemensen echt zou kunnen bestaan doet vervolgens je maag omkeren.Bad Lieutenant is donker, koud en hard. Ferrara weet het niveau van deze film eigenlijk niet te evenaren. Leuk detail: de soundtrack van de film. Rapper Puff Daddy is niet de enige die zijn klassiekers kent. Zijn cover van de Led Zeppelin klassieker Kashmir in Godzilla is niet de eerste rapversie van dit tijdloos nummer. In Bad Lieutenant horen we ook een cover van het zelfde nummer, maar ditmaal door de nobele onbekende Schoolly D. Er is overigens ook Belgisch werk te horen in de film. Lords of Acid aka Praga Khan aka Maurice Engelen.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien