Accused

Genre: Drama | Duur: 1u43 | Release: 1 Januari 2000 | Land: Denemarken | Regie: Jakob Thuesen | Cast: Bodil Jørgensen, Paw Henriksen, Louise Mieritz, Sofie Gråbøl, Troels Lyby

Caméra d'Or op Cannes, dat is niet niks. Dubbel en dik verdiend is wel het minste dat je kunt zeggen voor deze bloedernstige prent over pedofilie in huislijke kringen.Nina is een 14-jarig meisje dat haar vader van veelvoudige verkrachting beschuldigt. Vader en moeder zijn in schok, geloven het niet en weten niet wat doen nu hun zwijgzame dochter zo'n zware aantijgingen heeft geuit. Vader Henrik wordt Kafkagewijs aangeklaagd en voor de rechter gedaagd, flipt in zijn isoleercel en wordt in de leegte van de eenzaamheid met zichzelf en de waarheid geconfronteerd. We herkennen Jørgensen als Karen uit Von Trier's The Idiots. Hier speelt ze de schoolpsychologe die de spreekwoordelijke bal aan het rollen brengt. Wat ze overigens maar matig doet. Of beter gezegd: terughoudend. Maar dat geldt voor elke acteur in dit psychologisch drama. Iedereen lijkt te beseffen dat ze een zeer heikel thema behandelen en wil vooral geen eieren breken. De atemporele sfeer en het geestelijke vacuüm dat daarbij gekweekt wordt in het winterse, besneeuwde Denemarken dragen enkel bij tot een hoogst pakkende en bedroevende film. Melancholie en bevreemding alom in deze pikzwarte prent?De kijker wordt geconfronteerd met verschillende zijden van de gebeurtenis en het totaalbeeld is allesbehalve proper: de onschuldig verklaarde vader denkt enkel onschuldig te zijn omdat zijn dochter zich niet heeft verzet. De moeder pingpongt tussen loyauteit tegenover haar man en haar dochter en weet zich geen raad met haar gevoelens.Je wordt verschillende keren op het verkeerde been gezet en je blijft in mentale onrust achter bij zoveel immorele gruwel. Thuesen monteerde al voor Von Trier en Susanne Bier (Brødre) en debuteert nu meer dan verdienstelijk. Meer van dat en snel liefst !

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien