Loose Change

Genre: | Duur: 1u18 | Release: 1 Januari 2006 | Land: VS | Regie: Dylan Avery | Cast:

Loose Change is een fenomeen. Deze no budget docu ? 6000 $ om precies te zijn - werd miljoenen keren bekeken via het Internet, bracht felle reacties pro en contra teweeg op blogs en in kranten, om dan te worden opgepikt door de televisie en filmfestivals.



Niet zelden stelt men zich bij fenomenen de vraag wat er precies zo fenomenaal aan is. Niet zo bij Loose Change. Eén ding is zeker: u zal niet onbewogen blijven bij het spervuur aan argumenten dat Dylan Avery aanbrengt om te bewijzen dat 9/11 een complot was van de Amerikaanse regering, bouwpromotoren en ander schoon volk. Wat de waarde is van de argumenten die Loose Change aanbrengt is moeilijk in te schatten. Film kan met losse feiten en citaten en een suggestieve voice-over alles bewijzen. Maar al gaat Avery hier en daar erg kort door de bocht en onderbouwt hij de suggestie dat het om een Amerikaans complot gaat verre van afdoende, de vragen die hij stelt zijn behoorlijk pertinent. Waarom zakken torens in als er bovenaan een vliegtuig invliegt? Waarom is er op geen enkel beeld de Boeing te zien die in het Pentagon zou zijn gevlogen? Waarom werden de WTC-torens enkele dagen voor de aanslagen ontruimd?, enzoverder, enzoverder.



Dylan Avery brengt dat alles in een erg snel gemonteerde compilatie van televisiebeelden, interviewfragmenten, citaten van allerhande getuigen en experten. Een hiphopsoundtrack geeft het tempo aan. Een erg levendige voice-over met een behoorlijke dosis sarcasme praat het allemaal aan mekaar en laat weinig aan de verbeelding over. De retoriek ligt er dik op: feiten en citaten, suggestieve vragen, weerleggingen van mogelijke kritiek. Subtiel is het allemaal niet. Onderhoudend wel. Angstaanjagend ook. Een beetje onbevattelijk ook. 9/11 een complot. Laat het even bezinken.



De kans is groot dat u Loose Change al heeft gezien. Indien niet: doen. Bijvoorbeeld hier: www.loosechange911.com of via Google Video.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien