Underworld: Awakening

Genre: Actie horror | Duur: 1u28 | Release: 14 Maart 2012 | Land: VS | Regie: Måns Mårlind, Björn Stein | Cast: Kate Beckinsale, Stephen Rea, Michael Ealy, Theo James, India Eisley, Charles Dance

Kan je niet weerstaan aan de lokroep van een sexy Kate Beckinsale in een strak leren pakje? Vind je dat de vampieren en weerwolven uit Twilight eigenlijk maar doetjes zijn? Heb je wat tijd te doden en wil je een entertainende actiefilm zien? Vind je de hele mythologie uitgedacht in Underworld best nog wel cool? Of heb je gewoon de vorige delen gezien, dus waarom ook niet nummertje vier? Ongeacht hoeveel van deze redenen je kan aanvinken, je moet al zeer masochistisch zijn om deze film uit te zitten, laat staan er enig plezier aan te beleven.

 

Waar de vorige film nog een prequel was, is Underworld Awakening een direct vervolg op Underworld: Evolution. Het bestaan van weerwolven en vampieren wordt door de mensheid ontdekt met als enige oplossing de uitroeiing van beide rassen. De deathdealer Selene wordt gevangen genomen door Antigen, een bedrijf dat naar een geneesmiddel zoekt tegen de weerwolf- en vampiereninfectie. Tot zover de expositie van de film. Het verdere verloop van het verhaal dient vooral om een reeks nietszeggende actiescènes aan elkaar te weven en valt samen te vatten in één zin. Selene en een twaafljarig meisje met gevaarlijke krachten (blijkbaar vonden de makers het nodig nog meer horrorclichés in hun film te verwerken) ontsnappen uit een zwaarbewaakt bedrijf, het meisje wordt opnieuw gevangen genomen en Selene bevrijdt haar met wat hulp van een agent en een andere vampier. Meer is er haast niet aan. Bovendien vegen de makers argeloos hun voeten aan de op zich interessante mythologie van de reeks.

Als het verhaal zo zwak is, hoop je natuurlijk op wat spetterende actie. Helaas is ook dit een ijdele hoop. De actiescènes vertonen geen enkele vorm van originaliteit en zijn door de lelijke montage en donkere beelden ook nog eens pijnlijk om naar te kijken. Het 3D effect, dat zeker niet hulpvol is bij dit donkere beeld, is wederom compleet verwaarloosbaar in deze film. Waarom er niet eerder geïnvesteerd werd in wat betere speciale effecten is een raadsel, want vooral de cgi is een doorn in het oog en een stap terug tegenover de vorige films. Eigenlijk valt er bitter weinig positief te vertellen, want ook de acteerprestaties zijn in lijn met de rest van de film. De enige reden waarom Kate Beckinsale meespeelt is omdat ze contracteel veplicht werd, en dat merk je duidelijk aan haar zielloze vertolking. De rest van de cast doet helaas niet veel beter.

De actiescènes vertonen geen enkele vorm van originaliteit en zijn door de lelijke montage en donkere beelden ook nog eens pijnlijk om naar te kijken

Underworld: Awakening is duidelijk niet meer dan een snelle cash-in van een reeks die haar laatste stuiptrekkingen vertoont en vooral een overbodige sequel die het daglicht nooit had mogen zien (of juist wel...?) Helaas doet het einde vermoeden dat we het laatste van deze compleet ontspoorde reeks nog niet gezien hebben.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achter Antigen zit een groep van weerwolven die hun ras opnieuw in hun oude glorie willen herstellen. Nadat Selene en haar dochter de leiders doden, krijgen we een monoloog van Selene waarin ze vertelt dat Michael het nieuwe doelwit zal zijn in de oorlog met de mensen.