The Babadook

Genre: Horror | Duur: 1u33 | 2014 | Release: 1 Januari 2014 | Land: Australië | Regie: Jennifer Kent | Cast: Essie Davis, Noah Wiseman

Als de Vlaamse bioscoopganger al eens de kans krijgt te gaan griezelen in een donkere zaal, is dat vaak met inferieur materiaal. Horrorprenten die er bovenuit steken, zoals de intussen vooral via het net populair geworden The Babadook, krijgen geen reguliere bioscooprelease en zelfs de dvd-uitgave laat in dit geval op zich wachten. Op het Bifff2015 krijgt de niet-downloadende filmfan dan eindelijk de kans om deze langverwachte huiverprent te gaan bekijken.

 

 

De Babadook is een demonische figuur uit een luguber kinderboek waar de 6-jarige Samuel op een dag komt mee aanzetten. Zijn moeder, een vermoeide weduwe die niet goed weet wat ze met haar hyperkinetische zoon aanmoet, ziet te laat in dat dit voor de gevoelige Samuel geen geschikt voorleesmateriaal is. De komst van de Babadook is nakend, manifesteert zich met angstaanjagende geluidjes en schaduwen en wordt alleen maar nadrukkelijker als je hem negeert. 

Wat zo knap is aan het scenario van The Babadook is dat de gebeurtenissen geworteld zijn in de geestelijke toestand van de protagonisten. De reacties van een rouwende moeder en een zoon met gedragsstoornissen op een bovennatuurlijk gegeven zijn veel geloofwaardiger dan die van het soort perfecte families die het genre vaak bevolken. De waanzin die protagoniste Amelia besluipt, zou best een veruitwendiging kunnen zijn van een mentale break-down. In een tijdperk waarin stress, kinderen met psychologische problemen en gezinsdrama's dagelijkse kost zijn geworden, is een dergelijk verhaal niet eens zo gek. En betekent 'baba' niet 'vader' in heel wat talen? 

Wat zo knap is aan het scenario van The Babadook is dat de gebeurtenissen geworteld zijn in de geestelijke toestand van de protagonisten.

Maar we hoeven het niet zo ver te gaan zoeken natuurlijk. Het is cineaste Jennifer Kent er toch in de eerste plaats om te doen u zo vakkundig mogelijk kippenvel te bezorgen. Haar sfeerschepping is, hoewel traditioneel, uitermate sober en effectief. Ingenieuze belichting, overdacht kleurengebruik en uitmuntend acteerwerk blijken meer dan voldoende, zonder dat gemakkelijke schrikeffecten of zenuwslopende cuts nodig zijn.

Is The Babadook een engere film dan we gewend zijn? Niet in echt grote mate, al is de film best intens. Maar het is wel een sterker gefundeerde, meer evenwichtige en deskundiger opgezette productie dan het gros van de horrorfilms, waardoor het zijn genre haast overstijgt en alles in zich heeft om een memorabele prent te worden. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De babadook wordt teruggedrongen door de moed en volharding van Amelia dat hij niet echt kan zijn en ze wat in het verleden gebeurd is, een plaats moet kunnen geven. De Babadook trekt zich terug. In de epiloog zien we Amelia naar de kelder trekken met een kom wormen, om de daar opgesloten Babadook te voeden. De dood van haar man heeft een plaats gekregen.