Devil's Rope

Genre: Documentaire | Duur: 1u28 | Release: 1 Januari 2015 | Land: België, VS | Regie: Sophie Bruneau | Cast:

Omheiningen blijken in de VS big business te zijn. Niet enkel de machtige vleesindustrie, maar ook de gevangenissen en het militair industrieel complex zijn sterk afhankelijk van ijzerdraad. De Belgische Sophie Bruneau biedt de kijker een blik op de gemeenschappen die deze omheiningen vervaardigen en hoe dit metaal een belangrijk deel van hun leven uitmaakt. Het levert een uiterst fijngevoelige milieuschets op.

De dynamisch opgebouwde montage bestaat uit uitgekiende composities en lange tracking shots waarin de filmmaker haar fascinatie toont voor de overvloedige aanwezigheid van omheiningen in het dagelijks leven. Ze legt de focus echter voornamelijk op de banaliteit en de absurditeit van het doen en laten in de communes, waar echt nog een cowboymentaliteit heerst. Runderen worden aan de lopende band geveild, terwijl de veilingmeester in snel tempo de oplopende bedragen kwebbelt. Sporadisch presenteert een arbeider aan de kijker zijn hele collectie van verschillende soorten ijzerdraden. Later zien we hoe de mens ook de natuur gebruikt als barrières, zoals de woestijn op de grens tussen de VS en Mexico, waar jaarlijks tientallen vluchtelingen omkomen door de moordende hitte.

Het gezapige tempo en de lang aangehouden beelden krijgen een poëtisch tintje.

Telkens opnieuw legt de cineaste bloot hoezeer afsluitingen onze samenleving domineren. We streven niet enkel naar controle, maar koesteren ook een dwang om te categoriseren en af te bakenen. Het gezapige tempo en de lang aangehouden beelden krijgen een poëtisch tintje. Begeleidt door een heerlijke soundscape die haast hypnotiserend werkt, voelen de artificieel geconstrueerde en desolate landschappen bij momenten zelfs bijna buitenaards aan.  Devil’s Rope had wel een stuk korter gekund en ook al mikt Bruneau vooral op het stimuleren van de zintuigelijke ervaring, had wat meer maatschappijkritiek toch welkom geweest.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien