Lamb

Genre: Horrordrama | Duur: 1u46 | 2021 | Release: 5 Januari 2022 | Land: | Regie: | Cast: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson

Lamb blijkt kort na zijn verschijnen de meest succesvolle IJslandse productie ooit te mogen genoemd worden. Dat is gezien zijn plot bijzonder verrassend, maar anderzijds kan een film haast niet IJslandser zijn dan dit grandioze debuut.

Door een sneeuwstorm leidt de camera ons naar een schapenboerderij, een dreigende aanwezigheid voorafgaand. We krijgen echter niet te zien wat zich snuivend voortbeweegt en de paarden en schapen bij aankomst angst aanjaagt. Wanneer het koppel Maria en Ingvar een klein half jaar later een wel zeer ongewoon lammetje ter wereld laat komen, vangt een macaber sprookje aan dat op meesterlijke wijze het alledaagse van het IJslandse plattelandsleven combineert met ijzingwekkende folkloristische gruwel. 

Toch werkt Lamb nog het meest op sfeer en beeld. We ervaren de letterlijke isolatie van het koppel meer dan hoe ze binnen hun relatie van elkaar afdrijven en er een gemis voelbaar is. Er straalt meer dreiging uit de stilte en de omringende natuur dan uit het titelfiguurtje. In die zin maakt Lamb zijn potentieel als horrorprent niet helemaal waar en kan je dit meer beschouwen als een uit zijn schapenvel gegroeid huiselijk drama met een hoek af. Of is het een scheefgegroeid pleidooi om geen schapen meer te eten? 

Folkloristische gruwel in een kenmerkende IJslandse setting

Lamb werkt echter bezwerend, zowel audiovisueel als narratief en als je nu en dan een lach moet onderdrukken, komt die wellicht voort uit ongemak om enkele haast absurde taferelen. Heel benieuwd wat regisseur Valdimar Jóhannsson nog uit de mouw van zijn gebreide trui zitten heeft, al is het nog vroeg om hem al te gaan vergelijken met Robert Eggers (The VVitch en The Lighthouse) en Ari Aster (Hereditary en Midsommar).

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vader van het lammetje komt haar ophalen. Het is een monsterlijk schaap dat Ingvar doodt en Maria in wanhoop achterlaat wanneer hij haar treurig kijkende 'kind' meesleept. Toch een ietwat frustrerend einde.