Open Windows

Genre: Thriller | Duur: 1u40 | Release: 1 Januari 2015 | Land: Spanje, VS | Regie: Nacho Vigalondo | Cast: Elijah Wood, Sasha Grey, Neil Maskell, Iván González

De Spanjaard Nacho Vigalondo liet zich in het verleden opmerken met Timecrimes. Na de sci-fi komedie Extraterrestrial en enkele kleine bijdragen in omnibusfilms als The ABCs of Death, V/H/S: Viral en The Profane Exhibit, was hij klaar voor zijn eerste volledig Engelstalige film. Voor Open Windows verzamelde hij enkele bekenden namen, maar de film kende bij ons geen helaas bioscooprelease, enkel een korte passage op het BIFFF 2015.

 

Vigalondo heeft nochtans een interessant concept omgezet in een spannende film die bovendien ook nog eens de draak steekt met onze obsessie voor beroemdheden in het digitale tijdperk. Het verhaal volgt ene Nick Chambers, een blogger die lichtjes bezeten is door de populaire actrice Jill Godard. Wanneer een etentje met haar wordt afgelast, wordt hij gecontacteerd door een zekere Chord. Chord hackt Nicks computer en geeft hem enkele handige tools om Jill te bespioneren. Maar naarmate de avond vordert, wordt duidelijk dat Chord zijn eigen lugubere agenda heeft.

Wat volgt is een zenuwslopend kat- en muisspel waarbij Nick niet enkel zijn leven maar ook dat van Jill probeert te redden. Hierbij krijgt hij de hulp van een Frans hackerstrio. Maar hoe spannend de film ook wil zijn, het wordt op den duur allemaal wel erg vergezocht. Bovendien krijgen we in de finale de haast verplichte, maar zeer voorspelbare twist voorgeschoteld die bovendien veel van de voorgaande plotelementen ongeloofwaardig maakt.

De draak steken met onze obsessie voor beroemdheden in het digitale tijdperk

Maar wat de film net zo interessant maakt, is dat je het hele verhaal volgt via het scherm van Nicks laptop. Klassieke filmtechnieken zoals split-screen en beeld in beeld worden zo op een originele manier verpakt. De camera zoemt verder steeds in en uit, zodat er enige dynamiek in het beeld zit en je niet steeds naar het statische scherm zit te kijken. Na Maniac, is het dus opnieuw originele manier om Elijah Wood aan het werk te zien. Tegenspeelster Sasha Grey breng het er, gezien haar vorige “acteercarrière”, eigenlijk ook nog niet zo slecht vanaf. Voor haar was dit een rol op het lijf geschreven.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De film doet lange tijd geloven dat Chord Nevada is, maar op het einde blijkt dat Nick niet de echte Nick is maar wel Nevada. Die wou Chord proberen te vangen nadat hij Nevada's hyperservers gestolen had om zijn ingewikkelde plan om de dood van Jill te faken en haar op te sluiten te verwezenlijken