Operation Mincemeat

Genre: Drama | Duur: 2u08 | 2021 | Release: 27 April 2022 | Land: Groot-Brittannië | Regie: John Madden | Cast: Colin Firth, Kelly MacDonald, Matthew MacFadyen, Penelope Wilton, Jason Isaacs, Mark Gatiss, Johnny Flynn, Simon Russel Beale

Liefhebbers van de traditionele Britse historische drama's nemen wellicht handenwrijvend plaats voor het veelbelovende Operation Mincemeat. Dit als sympathiek kleinschalig Brits filmpje vermomde hapklare studioproduct mist echter alle bezieling. 

Om Hitler te misleiden dient een klein team van de Britse geheime dienst een vernuftig plan uit te werken: er moet een lijk aanspoelen aan de Spaanse kust, met bij zich valse documenten die de Duitsers op een dwaalspoor moeten zetten. De agenten van het team zijn eerder grijze muizen die in hun omgeving geen blijk mogen geven van het gewicht van hun opdracht. 

Operation Mincemeat mag dan al een zekere accuraatheid nastreven in zijn reconstructie van een essentiële operatie tijdens WO II, deze Amerikaanse productie heeft er alles aan gedaan het scenario op te leuken en de boel geforceerd onder spanning te zetten. Dat zorgt voor een heel berekend en keurig afgemeten drama dat nergens echt tot leven komt en zich in al zijn oppervlakkigheid nergens weet te manifesteren als de beklemmende thriller die hij wil zijn. 

De degelijke cast loopt er verloren bij, vruchteloos trachtend een dimensie aan de personages toe te voegen. Colin Firth speelt dit soort figuren in zijn slaap en lijkt hier geen uitdaging in te zien.

Kleurloze en steriele reconstructie van een uitgekiende geheime missie tijdens WO II.

Onder de regie van de nooit erg geïnspireerde John Madden (Miss Sloane, The Best Exotic Marigold Hotel, Shakespeare in Love) blijkt deze reconstructie van een uitgekiende misleidingsstrategie een te steriel en kleurloos product op te leveren dat enkel een weinig kritisch, ingedommeld publiek kan bekoren.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien