Tournée

Genre: road movie | Duur: 1u51 | Release: 1 Januari 2010 | Land: Frankrijk | Regie: Mathieu Almaric | Cast: Mathieu Almaric, Miranda Colclasure, Suzanne Ramsey, Dirty Martini, Julie Atlas Muz, Angela de Lorenzo

Een Franse producent gaat op tour met een groep Amerikaanse showgirls. Hij, een gladde zakenman met een geladen geschiedenis; zij, een hoop extravagante, extraverte en extrasize dames. Samen touren ze door Frankrijk met een burleske show met muziek, striptease en controverse als hoofdingrediënten.

 

Tournée is, meer dan een verhalende film, een sfeerfilm van het onderweg-zijn. Wij verkassen mee van stad naar stad, van hotel naar hotel, met steeds dezelfde mensen en steeds dezelfde show. We krijgen stukken van de show te zien, gesprekken achter de schermen en de reis die alles verbindt.

Met uitzondering van twee nevenverhalen die ook de vorm van een tournee hebben, is er in Tournée weinig plaats voor dramatische wendingen en karakterontwikkeling. En dat terwijl wij nogal benieuwd waren naar de achtergrondsverhalen van de oudere, voluptueuze showgirls en hun gevoelens-achter-de-schermen. Het lijkt alsof de scenarist twijfelde tussen een mockumentary of een verhaal. Tournée mist daarom zowel de consequente aanpak van This Is Spinal Tap als de emotionele geladenheid van Almost Famous.

Regisseur Almaric ging het afgelopen festival van Cannes met de grote prijs voor beste regisseur lopen. Daarin lezen wij vooral dat de film niet ging lopen met de prijs voor beste scenario.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien