Chico & Rita

Genre: Romantische musical | Duur: 1u33 | Release: 1 Januari 2011 | Land: Spanje | Regie: Tono Errando, Fernando Trueba, Javier Mariscal | Cast: Limara Meneses, Eman Xor Oña, Mario Guerra, Jon Adams, Lenny Mandel

Chico & Rita is het geesteskind van de Spaanse kunstenaar en striptekenaar Javier Mariscal en zijn landgenoot, regisseur en muziekproducent Fernando Trueba. Het resultaat is een sensuele en weemoedige animatiefilm over de onmogelijke liefde tussen twee muzikanten tijdens de hoogdagen van de jazz in de jaren ’40 en ’50.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de inmiddels bejaarde Chico. Een liedje op de radio roept herinneringen op aan zijn jonge jaren als pianospeler en zijn grote liefde Rita. De muziek bracht hen samen en hun liefde voor elkaar vormt de rode draad doorheen de film. Hun relatie is er echter een van vallen en opstaan, zeker wanneer een rijke investeerder Rita meeneemt naar Amerika om van haar een rijzende ster te maken.

Naast het turbulente liefdesverhaal van Chico en Rita, krijgt ook de muziek een centrale plaats in de film. Zo werpen we een nostalgische blik op de Cubaanse jazzwereld. De meer dan geslaagde soundtrack is doordrenkt met zwoele jazz en opzwepende bebop. Artiesten als Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Chano Pozo and Ben Webster passeren de revue, maar ook de bijdrage van pianist-componist Bebo Valdés is niet te onderschatten. Als het verhaal bij momenten wat te melodramatisch en bekend overkomt, dan doen de muziek en de sfeer je dit euvel snel vergeten.

Naast het turbulente liefdesverhaal van Chico en Rita, krijgt ook de muziek een centrale plaats in de film

Voor het visuele aspect opteert de regisseur voor een simpele maar doeltreffende tekenstijl. De strakke omlijning en het weelderige kleurengebruik zorgen voor een aangename kijkervaring. De muziek en de beelden nemen je dan ook helemaal mee naar de swingende en sensuele wereld van Chico en Rita. Halverwege de film maakt de regisseur zelfs gebruik van een meer abstracte, zeer effectieve stijl, tijdens een droomsequentie van Chico. Dit alles maakt dat deze film een visueel en auditief traktaat is dat je met een warm gevoel in het hart achterlaat.

Chico & Rita mocht op Anima 2011 gaan lopen met de publieksprijs voor beste langspeelfilm en werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Animatiefilm.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer een bekende zangeres vraagt of Chico met haar wil samenwerken, krijgt hij de kans om de wereld rond te reizen en op zoek te gaan naar zijn verloren liefde. Hij vindt Rita terug in het hotel waar ze 47 jaar geleden afgesproken hadden de avond voor hun huwelijk, dat nooit plaatsgevonden heeft omdat hij gedeporteerd werd.